Personel Yetersiz
Ahmet Emir, hastanenin yoğun bakım servisinde 4-5 hastaya tek hemşirenin bakmak zorunda kaldığını belirterek, bu durumun hizmet kalitesini ciddi şekilde düşürdüğünü söyledi. "Burası büyük bir hastane ve 4-5 milyon nüfusa hitap ediyor. Ancak personel eksikliği nedeniyle sağlık çalışanları ciddi baskı altında," dedi. Emir, çalışanların özgüvenlerinin kırıldığını ve insan yerine konulmadıklarını vurguladı.
Kritik Hastaların Durumu
Emir, üçüncü basamak yoğun bakım servisinde en kritik hastaların tedavi gördüğünü ve bu hastaların 24 saat dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti. "Buradaki hastalar, 30 saniye bile göz ardı edilemez. Ancak mevcut şartlarda her hemşire 4-5 hastayla ilgilenmek zorunda kalıyor ve bir hastaya ayrılan süre 30 dakikayı geçmiyor," ifadelerini kullandı.
Mevcut Personel İhtiyacı Karşılamıyor
Emir, 3. basamak yoğun bakım servisinde her 2 hastaya 1 hemşire düşmesi gerektiğini, ancak mevcut personelin bu ihtiyacı karşılayamadığını belirtti. "31 yataklı iki yoğun bakım ünitesinde sadece 2 sağlık personeli ve 6 hemşire görev yapıyor. İhtiyacımız olan personel sayısı mevcut personelin iki katı," dedi.
Hasta Ölümleri Moral Bozukluğuna Neden Oluyor
Sağlık çalışanlarına yapılan baskının hasta ölümlerine yol açtığını iddia eden Emir, "Türkiye’de buradan daha yüksek ölüm oranına sahip bir hastane olduğunu düşünmüyorum. Özellikle dahili birimlerde 10 hastadan 8’i ölüyor," dedi. Ayrıca, yoğun çalışma koşullarının ve sürekli ölümle yüz yüze olmanın sağlık çalışanlarını psikolojik olarak yıprattığını vurguladı.
Maddi Ve Manevi Olarak Yıpranıldı
Emir, sağlık çalışanlarının maddi ve manevi olarak yıprandığını, izinli olmaları gereken günlerde bile çalışmak zorunda kaldıklarını belirtti. "Her gün aldığınız hastaların 2-3 tanesinin vefat ettiğini düşünün. Bu bir psikolojik yıpranma. Vardiyamızda gözümüzü bile kapatamıyoruz," ifadelerini kullandı.
Psikolojimizin Önemi Kalmadı
Sağlık çalışanlarının personel yetersizliği nedeniyle vicdanen hastalara bakmak zorunda kaldığını belirten Emir, "Bizim psikolojimizin önemi kalmıyor. Bazı çevrelerin maddi kazançları var ve bu çıkarlar karşısında bizlerin durumu göz ardı ediliyor," dedi.