Çakmak, yönetmeliğin sağlık çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldırdığını, meslek onurunu zedelediğini ve çalışma koşullarını zorlaştırdığını belirterek, "Bu hukuksuzluğa karşı HÜR irademizle durmaya devam edeceğiz" dedi.

Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğindeki Sorunlar ve Sağlık Çalışanlarının Talepleri

1- Sağlık Bakanlığı tarafından sınırsız takdir yetkisi kullanılarak, belirsiz ve objektif olmayan performans kriterleri belirlenecektir.

Aile Hekimliği Çalışanları bu performans kriterlerinin altında kalması durumunda SÖZLEŞMELERİ FESİH EDİLECEKTİR.

Bununla birlikte 6 ay ve üzeri destek ödeme kesintisi olduğunda "Sözleşme Feshi" gerçekleşecektir.

Aile hekimliği çalışanlarının iş güvenceleri ortadan kaldırılarak, Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme feshi iki dudak arasına alınmak istenmektedir.

Bu eylem ANAYASA’YA Aykırıdır.

İdarenin hukuksuzluğunun karşısında "HÜR" iradeyle durmaya devam edeceğiz.

2- Aile Hekimliği birimine kesin kayıtlı diğer kişilerin son 6 ay içinde birime başvurusu bulunmuyorsa,

Sağlıklı olmalarından dolayı, Aile Hekimliği Çalışanlarının diğer kişi ödemesi yarı yarıya düşürülerek cezalandırılmak istenmektedir.

3- Aile Hekimliği nüfus tavanı 4.000 kişiden 3.500 kişiye düşürülüyor.

 500 kişilik kayıp yaşanacaktır.

 Tavan nüfus 3.500'e düşürülecekse, aynı oranda kişi katsayı oranı arttırılmalıdır.

 4- Aile Hekimliğinde Görev Yapan Aile Sağlığı Çalışanları Profesyonel Meslek Üyesi Sağlık Çalışanlarıdır.

 Aile Sağlığı Çalışanlarının kontrolü dışındaki unsurlardan ötürü yüzde 0.5-4 arasında değişen oranlarla teşvik ödemesi verilmesi meslek onurunu zedelemektedir.

 Aile Sağlığı Çalışanlarına direk kendisinin kontrolünde olan mesleki kriterleriyle bağlantılı meslek onuruna yaraşır bir teşvik ödemesi verilmelidir.

 5- Sağlık Bakanlığı Entegre Aile Hekimliğini Gözden Çıkarmıştır.

 Entegre Aile Hekimliği Çalışanları Kendi Hak edişini eksiksiz Alabilmesi İçin nöbet tutmak zorundadır.

 Aksi halde ciddi oranda hak edişleri kesilecektir.

 Entegre Aile Hekimliği Çalışanları 1. Basamak ve 2.basamak sağlık hizmetleri arasında sıkışıp kalmış ve mağduriyet üzerine mağduriyet yaşamaktadırlar.

 6- Aile Hekimlerine ödenen aile sağlığı merkezi gider ödemeleri Sağlık Bakanlığı Tarafından %12 oranında kesilebilecektir.

Aile Hekimlerinin gider ödemelerine dokunmayın!

 Gerçek enflasyon oranında gider ödemelerini arttırın!

 7- Lohusa izlem performansa dahil olmuştur.

 Aile Hekimliği Çalışanlarına Performansa dayalı maaş sisteminden vazgeçilmelidir.

 Yeni bir performans kriteri eklemek çalışanları bezdirmeye devam edecektir.

 8- Aile Hekimliği Ödeme Yönetmeliği'nde tek olumlu yönetmelik maddesi olarak gördüğümüz yüzde 25 ibaresinin yüzde 50 olarak değiştirilmesi GECİKTİRİLMİŞ, yerinde bir karar niteliği taşımaktadır.

 Hürriyet Sağlık Sen tarafından defalarca gündeme getirilen, Hürriyet Sağlık Sen ASM Komisyonu'nun öncelikli 5 hedefi içinde yer alan ve Anayasa Mahkemesine taşınan bu hususta, bakanlığın düzenleme yapması yerinde olmuştur.

FAKAT;

Düzenlemedeki ilgili madde her ne kadar olumlu olsa da;

 DEVAMINDA İVEDİ OLARAK  5258 SAYILI AİLE HEKİMLİĞİ KANUNU'NUNDA İFADE EDİLEN Aile Sağlığı Çalışanı Sözleşmeli Tavan Ücretin 1,5 Katına KADAR olan ödeme 3 KAT OLARAK REVİZE EDİLMELİDİR.

 Aksi halde aylık hak edişlerin (yapılan iyileştirme olsa bile) tavana takılma ihtimalinden dolayı,emeği olana eksiksiz teslimiyetinde sorunlar yaşanacak ve sahada ciddi mağduriyetler yaşanacaktır.

 9- Yönetmelikte, Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanı için öngörülen teşvik ödeme kriterlerini ise  SAĞLIK BAKANLIĞININ TEŞVİK NASIL VERMEM ADLI BİR ÇALIŞMASI olarak değerlendirmekteyiz.

 Bu taslak ile 1. Basamak sağlık çalışanları kaderine terk edilecektir. Aile Hekimliği çalışanlarının motivasyonunu düşecektir.

SAĞLIK BAKANLIĞI YÜRÜRLÜĞE KOYDUĞU YÖNETMEKLİ İLE ÇALIŞACAK NE BİR AİLE HEKİMİ NE DE BİR AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANI BULABİLECEKTİR.

SONUÇ OLARAK;

Bu süreçte tüm Sağlık çalışanlarının yanında olduğumuzu ve onların haklarını sonuna kadar savunacağımızı bir kez daha belirtmek isterim.

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının motivasyonunu, iş barışını ve çalışma koşullarını iyileştirmeyen hiçbir düzenleme, toplum sağlığına da katkı sunamaz.

Manisalı Hekimler Ayakta: Sağlık Bakanı’na İstifa Çağrısı Manisalı Hekimler Ayakta: Sağlık Bakanı’na İstifa Çağrısı

Tüm sendikaları bu düzenlemelere karşı seslerini birlikte yükseltmesini ve sağlık çalışanlarının haklarını korumak için, iş bırakma dahil bütün meşru yasal haklarımızı birlikte kullanmaya davet ediyorum.