Birlik Sağlık Sen üyeleri, şehir hastanesindeki sorunları dile getirerek basın açıklaması düzenledi. Sendika binasında gerçekleşen basın açıklamasına Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol da katıldı. İzmir Şube Başkanı Berna Boran, hastanede yaşanan mağduriyetleri anlatarak yetkilileri çözüm için harekete geçmeye çağırdı.
Boran, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'nin en büyük sorununun personel eksikliği olduğunu belirterek, "Yap-Kirala-İşlet-devret sistemiyle yani Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) modeli ile yapılan şehir hastanesinin yüklenici firması, güvenlik, temizlik, taşıma, yemek, sterilizasyon gibi birçok hizmetin sunucusu olup, yeterli personel çalıştırılmadığı için hizmet aksamalarına sebep olmaktadır. Önümüzdeki günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından İzmir Şehir Hastanesine atanması beklenen 1040 hemşire ve 80 ebeyle birlikte 1500 kişilik kadro hedefleniyor. Ancak özellikle acil bölümünde yeterli güvenlik görevlisi eksikliği, güvenlik konusunda büyük zafiyetlere neden olmaktadır. Önümüzdeki süreçte sağlıkta şiddet olaylarının artma olasılığı, hastanede görev yapan sağlık çalışanlarını ve bizleri endişelendiriyor." dedi.
“YEMEK SIRALARI ÇOK UZUN”
Geçtiğimiz haftalarda personele yemek diye lavaş arası soğan verildiğini hatırlatan Boran, “Yeterli sayıda yemekhanenin ve yeterli sayıda yemekhane personelinin olmaması da, yemek hizmetleri konusunda da pek çok sıkıntıyı beraberinde getirmektedir. Personelin yemek sırasında uzun süre beklemesi zaman kaybına sebep olmakta, bazen de görevine dönmek zorunda kalan personelin yemek yemeden görev yerine dönmesiyle aç kalmasını da beraberinde getirmektedir” dedi.
“HEMŞİRE HASTA TAŞIYOR, TEKNİSYEN MALZEME TAŞIYOR”
Hastanenin temizliğinin önemine değinen ve hasta sağlığını da tehlikeye atıldığını vurgulayan Berna Boran, “Sterilizasyon hizmetlerini de veren yüklenici firma, yeterli sayıda tıbbi malzemenin olmamasından ve sterilizasyona gönderilen malzemenin 12 saat gibi uzun sürede steril edilmesi ameliyatların aksamasına ve hastaların mağdur olmasına sebep olmaktadır.Hasta taşıma personellerinin eksik olmasıyla da, hastaların 3-4 saat gibi sürelerde taşıma personeli beklemesi ne insani, ne de vicdanidir" diye belirtti.
Yüklenici firmanın sorumluluklarını yerine getirmemesinin faturasının sağlık çalışanlarına kesildiğini aktaran Boran, "Doktorundan hemşiresine, teknisyeninden memuruna tüm çalışanlarımız ödemektedir. Hemşire hasta taşıyor, teknisyen malzeme taşıyor, doktor ameliyathane temizliği yapıyor. Personel eksikliğinde yaşanan sıkıntının temelinde de maalesef sözleşme gereği hastanenin açılışından itibaren 6 aylık sürede ilgili şirketin bir sorumluluğunun olmamasından kaynaklanmaktadır. İlk 6 ayda yeteri kadar personel bulundurması yönünde ki sözleşme, il sağlık müdürlüğü yetkililerimizin de elini kolunu bağlamaktadır. Bu demektir ki 17 ekim 2023 - 17 nisan 2024 arası ilgili şirkete bu konularda hesap soramayacağız. İlgili firma bir an önce sorumluluklarını yerine getirmeli. Çalışanlarımızın da, vatandaşlarımızın da mağduriyetlerinin önüne geçilmelidir” ifadelerini kullandı.