Toplantıda konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, aile hekimleri, hemşireler ve ebelerin karşılaştığı düşük tavan ücret oranları, destek ve teşvik ödemeleri konularına dikkat çekti.

Doğan:

Aile hekimlerimizin, aile sağlığı hemşirelerimizin ve ebelerimizin tavan ücret oranları, destek ve teşvik ödemeleri çok düşük. Bu oranların muhakkak artırılması gerekiyor. Aşılama, izlem ve takip konusunda arkadaşlarımız gerçekten yoğun bir çaba içerisinde. Aile hekimliğinde görev yapan arkadaşlarımızın çabası olmasa ülkemizdeki aşılama oranı bu kadar yüksek olmaz

dedi.

Sagliksen Asm 1

Sağlık Çalışanlarının Sorunları ve Çözüm Önerileri

Sağlık ve sosyal hizmetlerin tüm branşları için çalıştaylar düzenleyen Sağlık-Sen, bu sefer de aile sağlığı hemşireleri ve ebelerinin sorunlarını ele aldı. Çalıştayda uzman isimler ile sahadan gelen sağlık çalışanları, sorunları dile getirerek çözüm önerilerini ortaya koydu.

Çalıştayın Konu Başlıkları

Oluşturulan dört masada şu konular değerlendirildi:

  • Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile Mali Haklar
  • Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği ve Özlük Haklar
  • Mesleki Saygınlık, Görev Tanımları, Yetki ve Sorumluluk
  • Saha Sorunları ve Örgütlenme

Toplantıya Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu, Ankara 6 Nolu Şube Başkanı Umut Gümüşay, Çankırı Şube Başkanı Tuna Dinç, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF) yöneticileri, akademisyenler ve uzman isimler katıldı.

Sagliksen Asm 2

Hastane Yemeklerinde Kurt Çıkması Üzerine Eylem Kararı Alındı Hastane Yemeklerinde Kurt Çıkması Üzerine Eylem Kararı Alındı

Sağlık-Sen’in Çalışmaları

Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, sağlık ve sosyal hizmetlerin her branşına dokunmayı hedeflediklerini belirterek, “Sağlık-Sen olarak hekimlerimiz, aile hekimlerimiz, hemşirelerimiz, odyologlarımız ve odyometrislerimiz, yardımcı hizmetler ile teknik hizmetler sınıfı arkadaşlarımız için çalıştaylar düzenledik. Bugün de aile sağlığı hemşirelerimiz ve ebelerimiz için bu çalıştayı düzenliyoruz. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin ne kadar önemli olduğu, değerli olduğu ortada. Birinci basamağın güçlenmesi ve burada görev yapan arkadaşlarımızın hak ettiği değeri görmesi için çalışıyoruz” diye konuştu.

Ücret Tavan Oranlarının Artırılması Gerekiyor

Doğan, aile sağlığı çalışanlarının maaşlarının düşük olduğunu ve destek ödemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, bu konularda iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. “Hekimimiz, aile sağlığı hemşiremiz ve ebemiz sabahın 8’inde görevinin başında. Yaşlı, hamile, çocuk herkese hizmet ediyor. Bu çaba ortadayken yaşanan sorunların da görülmesi ve çözülmesi gerekiyor” dedi.

Çözüm Önerileri ve Mücadele

Sağlık-Sen olarak sadece eleştirmekle kalmadıklarını, çözüm önerileri sunduklarını belirten Doğan, “Bu çalıştaydan çıkan sonuçları yetkili merciler ile paylaşıp, çözümü için mücadele edeceğiz. Yeni Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da aile hekimliklerinin güçlendirileceğini geçtiğimiz haftalarda dile getirdi. İnşallah bu çalıştaydan çıkan sonuç aile hekimliği sisteminin daha da güçlü hale gelmesi için bir yol haritası olacak” dedi.