BirGün’den Onur Durmuş’un haberine göre, Şahin Aydın’ın Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde, bakanlığın gerçekleştirdiği altyapı ihalelerinin tek bir firmaya, yani Fonet Bilgi Teknolojileri’ne verilmesi için baskı yaptığı iddia ediliyor. 

İhalelerde Usulsüzlük İddiaları

Aydın’ın, il sağlık müdürlükleriyle iletişime geçerek, ihalelerin Fonet’e verilmesini sağladığı öne sürülüyor. Bu süreçte, firmanın en düşük fiyatı vermemesi sağlandığı ve teknik yeterliliği bulunmamasına rağmen ihaleleri aldığı belirtiliyor.

İtirazların Reddedilmesi

Rakip firmaların, ihalelerde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle yaptığı itirazların reddedilmesinde de Aydın’ın etkili olduğu iddia ediliyor. 8 yıl boyunca Sağlık Bakanlığı’nda çalışan Ş.A., 2023 yılında görevden alındı. 

Ancak Eski Genel Müdür Yardımcısı Ş.A.’nın görevden alınır alınmaz Fonet’e genel müdür olarak atanması, 2531 sayılı Kamu Görevlilerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun’a aykırı olarak değerlendiriliyor. Bu kanun, herhangi bir bakanlıkta çalışmış memurun işten ayrılmasından sonraki 3 yıl boyunca ilgili bakanlıkla ticari faaliyetleri olan bir özel sektörde çalışmasını yasaklıyor.

Yozgat'ta Gönüllü Sağlık Ekibi Mevsimlik Tarım İşçilerine Destek Oluyor Yozgat'ta Gönüllü Sağlık Ekibi Mevsimlik Tarım İşçilerine Destek Oluyor

Öne Sürülen Diğer İddiala

Ş.A.’nın Sağlık Bakanlığı’ndaki eski görevini kullanarak, Ordu, Tokat ve Mardin gibi illerdeki devlet hastanelerinde Fonet’in ihalelere katılmasını sağladığı öne sürülüyor. 

Örneğin, Mardin Devlet Hastanesi’nde yapılan altyapı ihalesinde en düşük fiyatı başka bir firma vermesine rağmen ihale Fonet’e verildi. Benzer şekilde, Ordu İl Sağlık Müdürlüğü Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) ihalesinde Fonet, sonuncu firma olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı’ndan gelen baskılar sonucunda ihaleye katılabildi.

Resmi Açıklamalar ve Savunmalar

Ş.A.’nın BirGün’e yaptığı açıklamada, ihalelerde komisyon üyelerine baskı yaptığı iddialarını reddetti. Ş.A., “Sağlık Bakanlığı’ndan ayrıldıktan sonra Fonet’te Genel Müdür olarak işe başladım. Fonet’te çalışmamın suç olduğunu bilmiyordum. Fonet’in avukatları, işe alım sürecinde bu durumu dikkate almışlardır ve hukuki sürecin takibini yapmışlardır” dedi. 

Ayrıca, ihalelerde komisyon üyelerine baskı yapmadığını, eğer öyle olsaydı tüm hastanelerin ihalelerini Fonet’in alacağını belirtti.

Fonet Bilgi Teknolojileri’nin Avukatı Ayhan Şimşek ise, Aydın’ın resmi olarak ihalelerde imza yetkisinin olmadığını ifade etti. Şimşek, “Aydın, Fonet’in teknik olarak yetersiz bulunduğu yerlerde komisyon üyelerine teknik bilgi vermiş olabilir ve bu da komisyon üyelerince baskı olarak değerlendirilmiş olabilir. Hiçbir hukuksuz işlemimiz olmamıştır. İhalelerde usulsüzlük yapmak mümkün değildir” dedi.