CHP'nin Gölge Sağlık Bakanı Zeliha Aksaz Şahbaz'a göre, Koca'nın istifası "sağlıkta başarısızlığın göstergesi" olarak yorumlanıyor. Ancak Şahbaz, esas sorunun Bakan Koca değil, mevcut sağlık sistemi olduğunu vurguluyor.

AK Parti'nin haziran ayında gerçekleştirdiği Kızılcahamam kampında ağır eleştiriler alan Koca'nın, birkaç gün önce görevden affını istediği ve bu talebin önümüzdeki günlerde Resmî Gazete’de yayımlanacağı iddia ediliyor. Özellikle Covid-19 pandemisi sırasında sağlık sistemindeki aksaklıklar belirgin hale geldi.

Randevu sistemindeki aksaklıklar, doktor yetersizliği, yeni şehir hastanelerindeki altyapı problemleri ve sağlıkta şiddetin artışı gibi konular, vatandaşların uzun süredir şikayet ettiği sorunlar arasında yer alıyor. Parti içinde de bu olumsuzluklar büyük ölçüde Bakan Koca’ya yükleniyor. 10 Temmuz 2018 tarihinden bu yana görevde olan Koca'nın istifası, sağlık sektöründeki problemleri yeniden gündeme taşıdı.

Sağlıkta Esas Sorun Sistemin Kendisi

CHP'nin Gölge Kabinesinde Sağlık Bakanı olarak görev yapan Zeliha Aksaz Şahbaz, Koca'nın istifasının sağlıkta başarısızlığın göstergesi olduğunu belirtirken, esas sorunun sistemin kendisi olduğunu savunuyor. AK Parti hükümetinin 2003 yılından beri uyguladığı sağlıkta dönüşüm programlarının ve buna bağlı uygulamaların büyük hatalar içerdiğini söyleyen Şahbaz, Koca'nın da bu yanlış sistemin uygulayıcısı olduğunu ifade ediyor.

Aylar sonraya verilen muayene, tetkik ve ameliyat randevuları, muayene süreleri arasındaki kısalık, yeni şehir hastanelerindeki altyapı problemleri ve sağlıkta şiddetin artışı, Koca'nın döneminde sağlık sisteminin tam anlamıyla bir kaos yaşadığını gösteriyor. Şahbaz, "Sağlıkta dönüşüm yasasıyla birlikte birçok sorun oluşmaya başladı. Merkezdeki hastanelerin büyük çoğunlukla kapatılıp, açılan şehir hastaneleri hem Sağlık Bakanlığı hem de ülke ekonomisi için bir kara deliğe dönüştü. Özellikle pandemi döneminde vakaların gizlenmesi, sürecin şeffaf yönetilememesi Bakan Koca’nın en büyük handikapı oldu," diyor.

Hekimler Bu Sistem İçinde İtibarsızlaştırıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: "Enflasyonda Düşüş Eğilimi Başladı" Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: "Enflasyonda Düşüş Eğilimi Başladı"

Sağlıkta şiddetin AKP döneminde giderek arttığını ve hekimlerin bu sistem içinde itibarsızlaştırıldığını belirten Şahbaz, şiddetin birçok sebeple arttığını vurguluyor. Hekimlerin iş yükü ve zaman baskısı, nitelikli iş çıkarmalarını zorlaştırırken, itibarsızlaştırma ve hedef gösterme sonucunda cezasızlık, sağlıkta şiddeti tırmandırıyor. Şahbaz, "Sağlık emekçilerine itibarları iade edilmeli," diyor.

Sistemin Değişmesi Gerekiyor

Zeliha Aksaz Şahbaz, sağlıktaki sorunların çözümünün isimlerde değil, sistemin değiştirilmesinde olduğunu vurguluyor. "Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirildiği" bir sistemin geliştirilmesi gerektiğini belirten Şahbaz, beslenmeden çevre kirliliğine ve aşılanma süreçlerine kadar sağlığı bir bütün olarak ele almanın zorunluluğuna dikkat çekiyor. Şahbaz, Bakan Koca ile iki kez görüştüğünü belirterek, "Bu sistemin yürümediğini kendisi de ifade etmişti. Tüm bu yanlışlardan dönülmeyecekse, isimlerin değişmesi sorunları çözmez. Sistemin kendisinin değişmesi lazım ki bu da iktidar değişimi ile mümkün olabilir," öngörüsünde bulunuyor.