15 farklı sağlık meslek örgütünün katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında, çalışanlar “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ni ağır bir şekilde eleştirdi. CHP Sağlık Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz da eyleme destek verdi. 

Kulislerden Bilgi Sızdı: Emekliye %17, Memura %12 Zam Planlanıyor! Kulislerden Bilgi Sızdı: Emekliye %17, Memura %12 Zam Planlanıyor!

"Hak Kaybına Uğruyoruz, Maaşlarımız Açlık Sınırında"

Ortak açıklamayı yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası 3 No'lu Şube Disiplin Kurulu Üyesi Canan Şahin, maaşların yoksulluk sınırına bile yaklaşamadığını vurguladı. Şahin, yönetmelikle getirilen teşvik ödemelerinin adil olmadığını belirterek şunları söyledi:  

“Görev yetki ve sorumluluklarımız dışında kalan işlerden yapılan kesintiler kabul edilemez. Aile Hekimliği tavan nüfus oranlarının 3 bin 500'e düşürülmesi olumlu bir adım gibi görünse de kişi başı katsayı oranlarının sabit tutulması nedeniyle ciddi hak kaybı yaşıyoruz.”

"Bizler Profesyoneliz, Küçümsenmeyi Reddediyoruz"

Şahin, ebe ve hemşirelerin nöbet zorunluluğu, aşı tedarikindeki aksaklıkların faturalarının sağlık çalışanlarına kesilmesi ve güvencesiz çalışma koşullarına dikkat çekti. Şahin, “Profesyonel bir meslek olan ebe ve hemşirelerin adının bile anılmadığı bir sistemde 'eleman' ya da 'çalışan' diyerek küçümseniyoruz. Bu durum kabul edilemez” dedi. Ayrıca Şahin, aile sağlığı çalışanlarının köle gibi görülmesini eleştirerek, “Haklarımız gasp ediliyor ve enflasyon farkı ödenmek bir yana, kök maaşlarımızdan bile kesinti yapılıyor” diyerek isyanını dile getirdi.

"Emeğin Görmezden Gelinmesine Karşı Mücadele Edeceğiz"

Açıklamanın ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, birinci basamak sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması gerektiğini savundu. Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Mine Coşkun ise “Aile sağlığı merkezlerindeki ebe ve hemşirelere yapılan bu zorbalık kabul edilemez. Meslek onurumuz, halk sağlığı ve çalışma barışımız için buradayız” dedi.

Aile Hekimleri İş Bırakma Eylemlerini Sürdürüyor

Aile hekimleri ve çalışanları, "zulüm yönetmeliği" olarak adlandırdıkları düzenlemeye karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti. 6-10 Ocak tarihleri arasında yeni bir iş bırakma eylemi yapılacağı duyuruldu. Talepleri arasında, aile sağlığı merkezlerinin fiziki ve tıbbi donanımının devlet tarafından sağlanması, ekip anlayışını destekleyen bir sistemin hayata geçirilmesi ve insanca yaşamaya yetecek düzeyde maaş ödenmesi bulunuyor.