Doğu ve Güneydoğu illerinden Yozgat'a çalışmaya gelen tarım işçileri ve aileleri, bu gönüllü sağlık çalışanlarının sağladığı hizmetlerden yararlanıyor.
Yerköy İlçe Sağlık Müdürü Candaş Tan, gönüllü doktor, ebe ve hemşirelerin kırsal alanlarda çadırlarda yaşayan işçileri acil durumlar dışında ayda iki kez ziyaret ettiğini belirtti. Bu ziyaretlerde doktorlar hastaları muayene ederek reçetelerini yazarken, ebe ve hemşireler hamile kadınların sağlık kontrollerini yapıp çocukların aşılarını tamamlıyor.
Sağlık ekipleri, ilçede üç farklı noktada kurdukları çadırlarda yaşayan ailelere kanser ve keneden korunma yöntemleri hakkında bilgilendirme broşürleri de dağıtıyor. Tan, ajans muhabirine verdiği demeçte, "Amacımız, tarım işçilerinin hem sağlık hizmetlerinden faydalanmalarını sağlamak hem de kanser taramaları, kronik ve bulaşıcı hastalıklarla ilgili eğitimler vermek," dedi.
Tarım işçileri, mesai saatlerinde tarım alanlarında çalıştıkları için bu saatlerde yapılan ziyaretlerden yeterli verim alınamadığını tespit ettiklerini ifade eden Tan, "Özellikle son üç yıldır ziyaretlerimizi hep mesai dışı vakitlerde seçtik. Akşam saat 6-7 gibi buraya gelip gece 10-11'e kadar çalışıyoruz," diye ekledi.
Tan, sağlık çalışanlarının gönüllü olarak çalıştığını vurgulayarak, güzel bir ekip kurduklarını belirtti. Yıllardır bu şekilde çalıştıklarını söyleyen Tan, "Buradaki hem çocuklarla hem büyüklerle güzel bir aile olduk. Tüm ilçe sağlık personeli özveriyle çalışıyor. Ebe, hemşire, doktor ve şoför arkadaşlarımız hepsi gönüllü olarak bu programa katılıyor. Yaklaşık 6-7 ay süren bir süreç olduğu için burada doğumlarımız oluyor, çocuklarımız büyüyor. Yeni gebelik tanıları koyuyoruz. Bu süreç uzun olduğu için de aramızda bir bağ oluşuyor. Çalışmalarımız aile ortamında ve samimi olduğu için çok mutluyuz. Hem tarım emekçilerimize hem de İlçe Sağlık Müdürlüğü personeline çok teşekkür ederim," dedi.
Buradaki İnsanlarla Aile Gibi Olduk
Ebe Döndü Kılıçaslan da 5-6 yıldır çadırlarda yaşayan tarım işçilerine sağlık hizmeti verdiklerini belirtti. Çocuk ve bebeklerin aşılarını yaptıklarını, yeni gelen işçileri hizmet alanına kaydettiklerini ve gidenleri listeden çıkardıklarını ifade eden Kılıçaslan, "Burada kaldıkları sürece ayda iki kez ziyaret ediyoruz. Genelde kontrollerimizi ve ziyaretlerimizi mesai saatleri dışında yapmaya özen gösteriyoruz. Çünkü buradaki insanlar tarlada çalıştıkları için mesai saatlerinde burada bulunmuyorlar. O yüzden herkesi görebilmek adına genelde saat 17.00'den sonra geliyoruz. Buradaki insanlarla aile gibi olduk. Genelde her yıl aynı aileler geliyor, o yüzden aramızda bağ kurduk," dedi.
Tarım işçilerinden Zeynep Şimşek, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden mart ve nisan aylarında Yozgat'a geldiklerini anlatarak, "Çadırlarda yaşıyoruz. Sağlık Müdürlüğünden hocalarımız geliyor ve bizi ziyaret ediyorlar. Çocukların aşılarını kontrol ediyorlar. Buraya geldiklerinde ilaç yazıyorlar, kendilerine çok teşekkür ediyorum," diye konuştu.
İbrahim Halil Şimşek ise yaklaşık 2,5 aydır Yerköy'de olduklarını belirterek, "25 senedir buraya geliyoruz, tarım işiyle uğraşıyoruz. Yılın 8-9 ayını burada geçiriyoruz, kışın da evdeyiz. Doktorlar geliyor, eksik ilaçlarımız olursa yazıyorlar. Çocukların aşılarını yapıyorlar. Kadın hastalıklarına bakıyorlar. Sağlık konusunda sıkıntılarımızı gideriyorlar. Allah razı olsun," dedi.