Doktor ve Polislerin de Dahil Olduğu Kan Testi Dolandırıcılığı Doktor ve Polislerin de Dahil Olduğu Kan Testi Dolandırıcılığı

Siyasi parti gruplarının ortak önerisiyle bazı özel sağlık kuruluşlarında yaşanan bebek ölümlerinin tüm yönleriyle araştırılması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. Bu karar, AK Parti'nin Sağlık Bakanı ve doktor milletvekilleriyle yaptığı toplantının ardından alındı.

Bebek Ölümleri ve Çetenin İddiaları

İstanbul'da 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarıyla işbirliği yaparak bebekleri anlaşmalı hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk eden ve haksız kazanç sağlayan çeteile ilgili iddialar, Türkiye gündemini sarsmaya devam ediyor. Çetenin, bebekleri gereksiz yere yoğun bakımda tutarak SGK'den günlük 8 bin lira alabilmek için bebeklerin ölümlerine sebebiyet verdiği belirtildi. 27 Mart 2023'te İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne yapılan bir CİMER ihbarı üzerine başlatılan soruşturmada, çetenin sağlık sektöründeki yasadışı faaliyetleri adım adım açığa çıkarıldı.

Polis Fezlekesinde Çarpıcı Detaylar

Soruşturma kapsamında 47 şüpheli hakkında hazırlanan fezlekede, 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının da dahil olduğu çetenin 197 farklı suç içeren eylemi olduğu tespit edildi. Fezlekeye göre, çete lideri Dr. Fırat Sarı ve Dr. İlker Gönen, SGK'dan yüksek miktarda ödeme almak için bebeklerin uzun süre hastanede tutulmasını sağladı ve bu süreçte birçok bebeğin ölümüne yol açtı.

Yenidoğan Ünitelerini Kullanan Çete

Çetenin, devlet hastanelerinden ya da özel hastanelerden yoğun bakım ihtiyacı olan bebekleri, kendilerine bağlı anlaşmalı özel hastanelere sevk ettiği ortaya çıktı. Bağcılar Medilife, Beylikdüzü Medilife, Avcılar Hospital, Reyap Hastanesi ve diğer hastanelerin yenidoğan ünitelerinde SGK’dan haksız kazanç elde edilmesine olanak sağlayan bu sistemin çökertilmesiyle birlikte hastanelerde yaşanan usulsüzlükler de gözler önüne serildi.

Ruhsatları İptal Edilen Hastaneler

Yenidoğan çetesi soruşturmasında adı geçen 10 özel hastanenin ruhsatları iptal edildi. Bağcılar Medilife, Beylikdüzü Medilife, Avcılar Hospital, Özel TRG Hospitalist ve daha birçok hastanenin, SGK'dan yüksek ödemeler almak amacıyla bebekleri gereksiz yere yoğun bakımda tuttukları ve ölümle sonuçlanan vakalarla ilişkilendirildiği belirtildi.

Meclis Araştırma Komisyonu'nun Görevi

Meclis Araştırma Komisyonu'nun kurulması kararı, çete faaliyetlerinin tüm yönleriyle araştırılmasına olanak sağlayacak. Komisyon, bebek ölümleri, hastanelerin denetim süreçleri ve SGK ile ilgili usulsüzlükleri derinlemesine inceleyerek, gerekli hukuki adımların atılmasını sağlayacak. Bu çerçevede, olayda ihmali ya da sorumluluğu bulunan tüm kişi ve kurumlar hakkında adli süreç başlatılacak.