Sağlık Bakanlığı atama ve nakil yönetmeliği, il sağlık müdürlüklerine geniş yetkiler verirken, personel bu yetkilerin suistimal edilmesinden endişe ediyor.

Yenidoğan Yoğun Bakımlara Yapay Zeka Destekli Denetim Geliyor! Yenidoğan Yoğun Bakımlara Yapay Zeka Destekli Denetim Geliyor!

Atamalarda Standart Yok

Sağlık personelinin temel şikayeti, il içi atamalarda herhangi bir kural, standart veya şeffaflık olmaması. İl sağlık müdürlükleri, atama süreçlerinde geniş yetkilerle donatılmış durumda ve müdürlüklerin kararları personel üzerinde büyük bir etki yaratıyor. Müdürlük, hangi birimlere hangi kriterlerle personel alacağına kendisi karar veriyor. Bu durum, atamalarda keyfi uygulamalara yol açtığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Suistimale Açık Bir Sistem

İl içi atamalarda personelin vicdanını yaralayan en büyük sorunlardan biri, müdürlüklerin bazı personeli nokta atışı birimlere atayabilmesi. Belirli bir ilçe, branş ve çalışma süresi gibi şartlarla, yalnızca belirli kişilerin başvuru yapabileceği şekilde birimler açılabiliyor. Bu da atamalarda adil olmayan bir sistem yaratıyor ve yıllardır sistemde çalışan sağlık personeli, istemedikleri yerlere gönderiliyor.

İl İçi Atamalarda Standart İhtiyacı

Sağlık personeli, il içi nakillerde adil ve şeffaf bir standart getirilmesi gerektiğini savunuyor. Yeni gelen personelin en cazip birimlere atanırken, yıllardır çalışan personelin istemedikleri yerlere zorla gönderilmesi büyük bir haksızlık olarak görülüyor. Mevcut il içi atama yönergesi, adam kayırmaya açık ve suistimal edilebilir bir sistem olarak tanımlanıyor. Personel, bu yönergenin acilen değiştirilmesini talep ediyor.