Kaya, uzman hekim ihtiyacının giderek arttığına ve TUS sürecindeki belirsizliklerin genç doktorları hayal kırıklığına uğrattığına dikkat çekti.

Bakırköy Hastanesi’nde Hemşirelerden Mobbing Şikayeti: KDK Harekete Geçti Bakırköy Hastanesi’nde Hemşirelerden Mobbing Şikayeti: KDK Harekete Geçti

"Kontenjanların Geç Açıklanması Genç Doktorları Umutsuzluğa Sürüklüyor"

Bülent Kaya, TUS kontenjanlarının geç açıklanmasının genç doktorlar arasında belirsizlik yarattığını belirterek, bu plansızlığın genç doktorların güvenini sarstığını ifade etti. "Ağustos ayında yapılan sınavın sonuçları bir buçuk ay bekletildi, bu da genç doktorların kariyer planlarını ertelemelerine neden oldu," diyen Kaya, sürecin yönetimindeki eksikliklerin genç doktorlar için büyük bir engel oluşturduğunu belirtti.

Kontenjan Düşüşü Hayal Kırıklığı Yarattı

TUS kontenjanlarının, geçen yıla göre düşürülmesine tepki gösteren Kaya, “2023 Eylül döneminde 12 bin 126, 2024 Mart döneminde ise 10 bin 29 olan uzmanlık kontenjanı, bu yıl 8 bin 114’e indirildi. Bu belirsizlik ve ani düşüşler, gençlerin kariyer hedeflerinde hayal kırıklığına sebep oluyor,” dedi.

Beyin Göçüne Yol Açan Uygulamalar

Bülent Kaya, TUS’ta kontenjanların daha çok aile hekimliği gibi belirli branşlara yoğunlaştırılmasının diğer branşlardaki adaylar için dezavantaj yarattığını belirtti. Kaya, bazı uzmanlık dallarında yabancı uyruklu adaylara daha fazla kadro açılmasının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı doktor adaylarını yurt dışına yönelttiğini ve beyin göçüne neden olduğunu ifade etti. “Yurt dışında iş arayışına giden genç doktorlarımızı kaybediyoruz. Bu, sağlık alanında ülkemiz için ciddi bir kayıptır,” diyerek, hükümeti bu soruna çözüm bulmaya çağırdı.