Bu yeni sistemle kira kontratlarının e-Devlet sistemine nasıl işleneceği merak konusu oldu. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin detaylı açıklamalarda bulundu.
Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele
Özelmacıklı, e-Devlet üzerinden kira kontratlarının yapılmasının daha önce planlanmış bir düzenleme olduğunu belirtti. Bu düzenlemenin, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kayıt dışı ekonomi ile mücadele eylem planı kapsamında paylaşılmış olduğunu ifade etti. Planın takvimi 31 Aralık 2024 olarak belirlenmiş ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Risk Analiz Genel Müdürlüğü ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü entegrasyonu çerçevesinde yapılmıştı.
Kira Kontratları e-Devlet'te
Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden düzenlenmesiyle kira kontratlarının elektronik ortamda imzalanması hedefleniyor. Özelmacıklı, sistemin nasıl işleyeceğini şu şekilde anlattı: “Kira kontratları e-Devlet sistemi üzerinden oluşturulacak. Kira kontratı doldurulurken kira bitiş tarihi, kiralama süresi, kira artışıyla ilgili maddeler ve kiranın hangi bankaya ne zaman ödeneceği gibi bilgiler sisteme girilecek. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden kiralanacak taşınmazın bilgileri alınacak. Kiracı ve mal sahibi arasında yapılacak kontratlarda istenen veriler sisteme girilecek. Kira başlangıç tarihi, kiralama süresi, kira artışı gibi maddeler eklenecek. Ayrıca, kira kontratında ek dokümanlar ve özel şartlar da sisteme eklenebilecek.”
Sistemin Amaçları
Sistemin amaçları arasında kayıt dışı ekonomiyi azaltmak, kiracı ve mal sahibinin yaptığı ödemeleri takip etmek ve doğru bir değer haritası oluşturmak yer alıyor. Özelmacıklı, “Kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılacak olması sistem açısından önemli bir süreç. Kira sözleşmelerinde birçok özel madde var. Basit kontratlar çerçevesinde vatandaşlar tarafından kullanılabilir. Barkodlu belgeler oluşturulup kira kontratının varlığının teyit edilmesiyle belgelerin doğruluğu ispat edilebilir. Kira kontratlarının sahte beyanı ile yapılan usulsüzlüklere engel olacağını söylemek mümkün” dedi.
Emlak İşletmelerinin Rolü
Özelmacıklı, düzenlemenin emlak işletmelerinin de rol almasını ve bu süreçte yetki verilerek kira kontratlarını e-Devlet sistemine entegre etmenin önemli olduğunu vurguladı. Emlak işletmelerinin sisteme uyum sağlaması ve sahada aktif olarak kullanılması gerektiğini belirtti.
Düzenlemenin Kapsamı
Son olarak, düzenlemenin kira kontratlarının kayıt altına alınması açısından piyasaya olumlu katkıları olacağını ifade eden Özelmacıklı, “Web Tapu’da bazı yetki tanımlamaları yapıldı. Emlak işletmelerine kiraya verme yetkileri veya başka bir kişinin kira kontratı yapma yetkisi gibi yetki tanımlama menüleri ilave edildi. Tahmin ediyorum ki Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nde bu altyapı hazırlanmıştır. Umarız ki bu entegrasyon ileride kişilerin aboneliklerinin yapılması gibi birçok e-Devlet işlemine de entegre hale gelerek faydalar sağlar” dedi.