Kiracılara Emsal Niteliğinde Karar

Yüzde 25'lik kira zam oranının kaldırılmasının ardından, ev sahiplerinin aşırı zam talepleri ve yılda iki kere zam yapma gibi uygulamalarla zor durumda kalan kiracılara, Yargıtay'dan emsal bir karar geldi. Yargıtay, enflasyon nedeniyle paranın değer kaybına dayanan kira uyarlama taleplerinin genel değil, özel hükümlere göre yapılması gerektiğine karar verdi.

Yerel Mahkemenin Kararına Yargıtay'dan Onay

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, bir kira anlaşmazlığına ilişkin yerel mahkeme kararını onayladı. Buna göre, kira artış oranına ilişkin bir anlaşma yapılmamış olsa bile, 5 yıldan uzun süreli veya 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde, yeni yıl kira bedeli TÜFE ortalaması, evin durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde bulundurularak hakkaniyete uygun şekilde belirlenecek.

Kısa ve Uzun Süreli Kira Sözleşmeleri

Yargıtay, yeni dönem kiraların belirlenmesinde kısa süreli kiralar için "tespit davası", 3 ve daha uzun süreli kiralar için "uyarlama davası" açılması gerektiğine dair içtihatların artık uygulanmayacağını belirtti. Kira sözleşme süresinin kısa veya uzun süreli olmasının kira belirlenmesinde fark yaratmayacağını vurguladı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu: 2024'te Yeni Alım Yok, 2025 İçin Planlamalar Sürüyor Sağlık Bakanı Memişoğlu: 2024'te Yeni Alım Yok, 2025 İçin Planlamalar Sürüyor

Türk Borçlar Kanunu'nun 344. Maddesi Esas Alınacak

Kira artış davalarında, Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinin, tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek şartıyla baz alınması gerektiğini belirten Yargıtay, bu maddenin özel bir uyarlama hükmü niteliğinde olduğunu ve paranın satın alma gücündeki değişimleri de kapsadığını açıkladı. Ayrıca, genel uyarlama hükmü olan ve "sözleşmeden dönme" hakkını içeren 138. maddenin bu tür kira artışlarında uygulanamayacağına karar verdi.