E.Y., avukatı aracılığıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.

Sağlık Bilgilerinin İfşası ve Taciz İddiaları

E.Y., ameliyat öncesinde HIV pozitif olduğunu sadece doktoruyla paylaşmıştı. Ancak ameliyat günü bileğine “HIV Pozitif” yazılı bir bileklik takıldı ve bu bilgi refakatçisi dahil birçok kişi tarafından öğrenildi. Bu durum, E.Y.’nin özel hayatının ve sağlık bilgilerinin ifşa edilmesine neden oldu.

Ayrıca, ameliyat asistanı olarak görev yapan bir kişinin kendisine taciz içerikli mesajlar gönderdiğini ve “hastalığını biliyorum, yayarım” diyerek tehdit ettiğini belirtti. Bu kişi hakkında da suç duyurusunda bulunan E.Y., polise başvurarak uzaklaştırma kararı aldırdı. E.Y., bu kişinin kendisini sosyal medyada ifşa etmekle tehdit ettiğini ve şikayetçi olunca ölüm tehdidi aldığını söyledi.

Psikolojik Yıkım ve Hukuki Mücadele

E.Y., yaşadığı ihlaller nedeniyle büyük bir psikolojik yıkım yaşadığını ve doktorun sekreteri ile yaptığı telefon görüşmesinde alaycı tavırlarla karşılaştığını belirtti. Ayrıca, doktorun muayenesine çağrıldığında da benzer bir tutumla karşılaştığını ve bu nedenle polise başvurduğunu ifade etti.

Para Teklifine Ret

E.Y., kişisel sağlık verilerinin gizliliğinin ihlali nedeniyle hastane ve doktorun cezalandırılmasını talep ettiğini belirtti. Şikayetinden vazgeçmesi için hastane doktorlarının önerdiği 80 bin TL’lik ücreti kabul etmeyeceğini açıkladı. “Benim bütün hayatım ifşa edildi. Özel bilgilerim sızdırıldı. Üstüne bana hakaret ettiler. Benim bir onurum var. Ben insan olarak rencide edildim. Hakkımı arayacağım, şikayetimden vazgeçmeyeceğim,” dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü’nün Soruşturması

İl Sağlık Müdürlüğü’nün kendisinin ifadesine başvurduğunu ve hem hastane hem de doktor hakkında soruşturma başlattığını belirten E.Y., durumu detaylıca anlattığını ve gerekli adımların atılmasını beklediğini söyledi.

Hukuki Dayanaklar

E.Y.‘nin suç duyurusunda, Anayasa’nın 20. Maddesi (kişisel verilerin korunması), Türk Ceza Kanunu (TCK), Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK), Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK), Hasta Hakları Yönetmeliği ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) gibi hukuki düzenlemelere atıfta bulunuldu.

Devlet Hastanesi'nde Uzman Hekim Açığı Giderek Büyüyor! Devlet Hastanesi'nde Uzman Hekim Açığı Giderek Büyüyor!

Hastaneden Ses Yok

Bornova Özel Alfa TM’nden iddialara ilişkin yorum almak için arandığında, Hasta Hakları bölümünden bir yetkili, hastane avukatlarının konuyla ilgili konuşabileceğini belirtti. Ancak, iletişim bilgileri iletilmesine rağmen henüz bir geri dönüş olmadı.