Olayın Ortaya Çıkışı

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, ecza deposu personeli M.K’nin İstanbul’da bir firmanın alt bayisiyle yaptığı telefon görüşmesinde, kendilerine ait bazı medikal ürünlerin başka bir kuruluş tarafından satışının teklif edildiğini öğrendiği belirtildi. Ürün Takip Sistemi üzerinden yapılan incelemede, bu malzemelerin Devlet Malzeme Ofisi üzerinden ihale yoluyla tedarik edildiği ve hastanelere satılması gerektiği, ancak C.I. tarafından piyasa sürülmek istendiği anlaşıldı.

Soruşturma ve Bulunan Deliller

Soruşturma sonucunda, Bursa Şehir Hastanesi'ndeki ameliyathane malzemelerinin sağlık memuru D.B. aracılığıyla kurum dışına çıkarıldığı tespit edildi. C.I.’nın Balıkesir'deki deposunda yapılan aramada 7 milyon 764 bin 202 liralık medikal ürün ele geçirildi. Ayrıca, D.B'nin aracında 361 bin 646 lira değerinde tıbbi malzeme bulundu. Şu ana kadar tespit edilen kamu zararının 8 milyon 241 bin 678 lira olduğu bildirildi.

İddianamede Yer Alan Bilgiler

Sağlık Bakanlığı başmüfettişinin raporuna göre, hastalara kullanılmış gibi gösterilen tıbbi malzemeler usulsüz olarak sistemden çıkarılıp satışa sunulmak üzere biriktirilmiş. Sanıkların elde ettikleri geliri ortak kullandıkları ve D.B'nin bu paralarla tekne kiralayıp tatil yapmak için C.I’dan 4 bin avro talep ettiği yazışmalar da iddianameye eklendi.

Steril odadan malzeme alan bazı çalışanların da dahil olduğu 579 medikal ürünün, Bursa Şehir Hastanesi Ameliyathane Ana Cep Deposunda görevli hemşire H.Ş. tarafından sistem üzerinden hastalara kullanıldığı ortaya çıktı. H.Ş'nin ayrıca çeşitli tarihlerde tıbbi ürünlerle dolu koliler hazırlayıp D.B'nin odasına bıraktığı belirtildi.

Yargılama Süreci

Envantere kayıtlı tıbbi ürünleri hastane dışına çıkaran veri girişi görevlisi A.H.A’ya satıştan elde edilen paraların bir kısmının aktarıldığı ve D.B'nin bu ürünleri C.I’ya sattığı tespit edildi. A.H.A, C.I. ve H.Ş'nin “zimmet” suçundan 12’şer yıla, D.B, H.Ş. ve T.S'nin ise “nitelikli zimmet” suçundan 18’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacakları belirtildi. Davanın görülmesine Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Suçlar Büro Amirliği ekiplerince mayıs ayında düzenlenen operasyonda, medikal malzemeleri satarak haksız kazanç elde ettikleri ileri sürülen C.I. ve kamu görevlileri D.B., H.Ş., A.H.A., H.Ş., C.G. ve T.S. gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen D.B, A.H.A. ve C.I. “zimmet” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla tutuklanırken, diğer 4 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. A.H.A. daha sonra adli kontrol şartıyla tahliye edildi.