Özel Hastane Hakkında Dikkat Çeken Şikayet Özel Hastane Hakkında Dikkat Çeken Şikayet

Şahbaz, yap-kirala-devret modeli ile yapılan toplam 18 şehir hastanesinin kamu sağlık harcamaları içerisinde büyük bir mali yük oluşturduğunu ifade etti.

Şehir Hastaneleri Bütçede Kara Deliğe Dönüştü

Şahbaz, şehir hastaneleri için 2023 yılında kira ve hizmet bedeli olarak 46 milyar 662 milyon TL ödendiğini, 2024 yılı bütçesinden ise 26 milyar 143 milyon TL hizmet ve 57 milyar 554 milyon TL kira bedeli olmak üzere toplamda 83 milyar 694 milyon TL aktarılacağını belirtti. Bu rakamın, Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 11,4’ünü oluşturduğuna dikkat çekti.

Tıbbi Cihaz ve Bakım Giderleri Kamuya Yük Oldu

"Bir kuruş harcanmadan yapılacağı" iddia edilen şehir hastaneleri için kamu kaynaklarından yüz milyonlarca lira harcandığını söyleyen Şahbaz, tıbbi cihaz alımları ve bakım onarım masraflarının da kamu tarafından karşılandığını belirtti. Şahbaz, 2023 Şubat ayında faaliyete geçen Ankara Etlik Şehir Hastanesi için 285 milyon 170 bin 652 TL tutarında tıbbi cihaz alımı yapıldığını ve Ankara Bilkent ile Konya şehir hastanelerinde bazı tıbbi cihazların bakım ve kalibrasyon bedellerinin de kamu tarafından karşılandığını dile getirdi.

Mali Yük Artıyor

CHP’li Şahbaz, şehir hastaneleri için alınan tıbbi cihazlar ve bakım onarım giderlerinin toplamda 676 milyon 823 bin 689 TL olduğunu, bu harcamanın sözleşme tarihindeki dolar kuruna göre 26 milyon 612 bin 700 dolar, güncel kurla ise 903 milyon 501 bin 165 TL’ye denk geldiğini vurguladı. Şahbaz, iktidarın "devletin kasasından bir kuruş harcamadan" inşa edileceğini söylediği şehir hastanelerinin, aksine büyük mali yükler getirdiğini belirterek, bu durumun kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması açısından ciddi sorunlar yarattığını ifade etti.