İl sağlık müdürleri, yalnızca kendi illerinde bulunan bakanlık personeliyle sözleşme ve görevlendirme yapabilecekler.

Kadrosu farklı bir ilde veya başka bir kurumda bulunan personelin sözleşme talepleri ise yönetim hizmetleri genel müdürünün onayına sunulacak.

663 sayılı KHK’nin 42. maddesi kapsamında sözleşmesi imzalanacak veya görevlendirilecek personelin uygunluğu, il sağlık müdürleri tarafından değerlendirilecek.

Başhekimlere Geniş Yetki Verildi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, yeni düzenlemeyle ilgili endişelerini dile getirdi. Yalçınkaya, hastane yöneticilerinin başhekim teklifiyle belirlenmesinin kamuda liyakat ve kariyer ilkesine aykırı olduğunu belirtti. “Neden bir hastanedeki yöneticilerin kim tarafından belirleneceği bir kişiye, başhekime bırakılıyor? Bu düzenleme, başhekimlere önü arkası belli olmayan bir yetki veriyor,” diyen Yalçınkaya, sık sık değişen başhekimlerin kısa süreli görev dönemlerinde uzun vadeli kararlar almalarının ciddi sorunlara yol açacağını vurguladı.

Siyasetin Etkisi Artacak

Yalçınkaya, bu düzenlemeyle siyasi parti teşkilatlarının atamalarda daha fazla etkili olacağını söyledi. “Bakanlık nezdinde yapılan atamalarda yerel siyasi teşkilatlar çok etkili olamazken, bir ilçede en yetkili kişi olan siyasi parti ilçe başkanı, bir başhekim üzerinden tüm kadroyu şekillendirebiliyor,” dedi.

Yalçınkaya, bu durumun liyakat ve kariyer ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, “Devletin asli ve süreklilik gerektiren hizmetleri, sözleşme statüsü üzerinden yerine getirilmemeli. Bu hem bütçe israfına yol açıyor hem de biat kültürünü geliştiriyor,” ifadelerini kullandı.

Kadroların Şekillendirilmesi ve Bütçe İsrafı

Yalçınkaya, düzenlemenin sadece atamalarda değil, aynı zamanda bütçe kullanımında da sorunlar yaratacağını söyledi. “Gereğinden fazla kadro tanımlanması bütçe israfına yol açıyor. Ayrıca, atamada etkili olan odağa biat kültürü geliştiği için, hizmet alımından hizmet sunumuna kadar birçok alanda ayrıcalıklar sağlanıyor,” dedi.