Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 12.07.2019 tarihinde yayımlanan ve halen bakanlığın Sözleşmeli Yönetici Atama Dairesi Başkanlığı sayfasında yer alan Sözleşmeli Yönetici Performans Değerlendirme Yönergesi'ne göre, illerde sağlık hizmeti yürüten sözleşmeli yöneticilerin faaliyetlerinin verimlilik ve etkililik düzeylerini izlemek, ölçmek ve değerlendirmek amaçlanıyor.

Prof. Dr. Alpay Azap: ‘Sistem Değişmeden Sağlıkta Sorunlar Bitmez’ Prof. Dr. Alpay Azap: ‘Sistem Değişmeden Sağlıkta Sorunlar Bitmez’

Yönergeler ve Uygulama Eksiklikleri

Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Kadro Standartları ile Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönerge, taşra teşkilatının görev yetki ve sorumluluklarını, kadro ve pozisyon standartlarını, kadroların ve pozisyonların düzenli ve hizmet gereklerine uygun olarak kullanımını düzenlemektedir. İl sağlık müdürünün görevleri arasında, bakanlık düzenlemeleri çerçevesinde il düzeyinde personelin adil ve dengeli dağılımını yapmak ve bu amaçla il içinde personel nakil ve görevlendirme işlemlerini doğrudan gerçekleştirmek yer almaktadır.

Performans Değerlendirme ve Sorunlar

Sözleşmeli Yönetici Performans Değerlendirme Yönergesi'nde, personel hizmetleri değerlendirme kriterlerinden biri de sağlık personelinin alanı dışında çalışma oranıdır. Sosyal medya sitelerinde ve sağlık sendikalarında, alanı dışında çalışan personeller ve olmayan kadrolara yapılan atamalar sıkça dile getirilmektedir. Özellikle koordinatör, alan sorumlusu, birim sorumlusu ve benzeri pozisyonlarda görev yapan personel sayısının arttığı, PDC'si dolu olan il sağlık müdürlüğü, ilçe sağlık müdürlüğü ve 112 başhekimliklerinde, PDC'si eksik kurumlardan (hastane, 112 istasyonları) yapılan görevlendirmelerin artarak devam ettiği belirtilmektedir.

Nöbet Ücretleri ve Personel Eksikliği

Hastane ve 112 istasyonlarında çalışan personel nöbet tutmakta, nöbet ücreti ödenmekte veya eksik personel ile çalıştırılarak nöbet ücreti az ödenmesi sağlanmaktadır. Sağlık Müdürleri'nin il düzeyinde personelin adil ve dengeli dağılımını yapma görevini neden yerine getirmediği sorgulanmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın verdiği yazılı talimata rağmen görevini yerine getirmeyen il sağlık müdürlerine neden işlem yapılmadığı da tartışma konusudur.

Sendikaların Rolü ve Sorumlulukları

Görevin gereklerine aykırı davranışın görevi kötüye kullanma suçunu oluşturabileceği göz önünde bulundurulduğunda, sağlık personelinin hakkını savunmak için kurulduğunu iddia eden sendikaların bu konudaki sessizliği de eleştirilmektedir. Sendikaların bu tür durumlara karşı daha etkin bir şekilde mücadele etmeleri ve sağlık personelinin haklarını koruma konusunda daha aktif rol almaları gerektiği vurgulanmaktadır.