Ancak, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda, tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek personele nöbet ücreti ödenmemesi, hasta sayısına kıyasla yetersiz hemşire ile nöbet tutulması ve il-ilçe sağlık müdürlükleri ile 112 Başhekimliklerine yapılan süresiz geçici görevlendirmeler görmezden gelinmeye devam ediyor.

Usulsüz Görevlendirmeler ve Artırımlı Ödemeler

Sağlık çalışanları yoğun iş yükü altında ezilirken, hastanelerde mevzuatta yer almayan koordinatör, süpervizör, birim sorumlusu ve sorumlu yardımcısı gibi unvanlar üretiliyor. Bu durum, Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’ne de aykırı bir tablo oluşturuyor. 

Yönetmelikte, artırımlı ödeme yapılacak hizmet sunum alanlarında ödeme yapılacak personelin sadece bu alanda fiilen ve tam zamanlı çalışmış olması gerektiği belirtilmiştir.

Sağlık Çalışanlarının Hakları İhlal Ediliyor

Personel eksikliği nedeniyle izne ayrılmakta zorlanan sağlık çalışanları, fiilen hasta bakmadan artırımlı ek ödeme alan kişiler yüzünden mağdur oluyor.

İstanbul’da Sağlık Kuruluşlarına 11 Milyon Lira Ceza İstanbul’da Sağlık Kuruluşlarına 11 Milyon Lira Ceza

Örneğin, ameliyathane alan koordinatörü olarak görev yapan bir kişi, vaka katılımı olmadan ameliyathane üzerinden artırımlı ek ödeme alıyorsa, bu durum kamu zararına yol açıyor. Bu tür usulsüz görevlendirmeler ve ek ödemeler, hem çalışanların moralini bozmakta hem de sağlık hizmetlerinin etkinliğini düşürmektedir.

Çözüm Bekleyen Sorunlar

Sağlık Bakanlığı’nın bu sorunları çözmek için adım atması ve mevzuata aykırı uygulamalara son vermesi gerektiği vurgulanıyor. 

Devlet memurlarının haklarının korunması, adil ve eşit çalışma koşullarının sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılması ve usulsüz görevlendirmelere son verilmesi talep ediliyor.

Bu konudaki gelişmelerin takipçisi olacağız..