Çağırıcı, özel güvenlik sektöründe uzmanlaşmayı ve profesyonelleşmeyi hedefleyen yeni projeler hakkında bilgi verdi.

Ünlü Ekonomi Profesörü Steve Hanke Türkiye’nin Enflasyonunu Ölçtü! Ünlü Ekonomi Profesörü Steve Hanke Türkiye’nin Enflasyonunu Ölçtü!

Özel Güvenlik Eğitimlerinde Yenilik: ÖZGE Projesi

Türkiye’de aktif olarak görev yapan 373 bin özel güvenlik görevlisinin, kolluk kuvvetlerine yardımcı olduğunu belirten Çağırıcı, özel güvenlik eğitimlerini geliştirme amacıyla Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme (ÖZGE) projesini hayata geçirmeye çalıştıklarını duyurdu. 

Çağırıcı, “Özel güvenlik görevlileri kişi korumada, bina tesis güvenliğinde ve sporda uzmanlaşacak. Böylece meslek hayatlarını daha profesyonel bir şekilde sürdürecekler” dedi.

Kimlik İptalleri En Büyük Sorun

Özel güvenlik görevlilerinin en büyük sorununun kimlik iptalleri olduğunu vurgulayan Çağırıcı, polislerde aranmayan şartların özel güvenlik görevlilerinde arandığını belirtti. Çağırıcı, “Görev yaptığımız noktalarda İçişleri Bakanlığı tarafından verilen çalışma izinleri ve özel güvenlik kimlik kartları 5 yılda bir yenileniyor. Polislikte böyle bir yenileme durumu yok. Özel güvenlik görevlisi, herhangi bir adli olaya karıştıysa ve 1 yıl üzeri ceza aldıysa, kimlik kartı iptal ediliyor. Bu, meslek hayatımızı bitiriyor” ifadelerini kullandı.

Adli Olaylarda Mağduriyet

Çağırıcı, katalog suçlarından ceza alanların kimliklerinin iptal edilmesini savunduklarını, ancak savcılık soruşturması açıldığında kimlik kartının iptal edilip beraat eden özel güvenlik görevlisinin kartını geri alamadığını dile getirdi. Bu durumun özel güvenlik görevlilerinin güvensiz bir şekilde çalışma hayatına devam etmesine neden olduğunu belirtti.

Kamu Güvenliğinde Ciddi Sorunlar

Özel güvenlik görevlilerinin, herhangi bir olaya müdahale ederken çekimser kaldığını ve bunun kamu güvenliğinde ciddi sorunlara yol açtığını ifade eden Çağırıcı, şunları kaydetti: “Olay olduğunda özel güvenlik görevlisi kanunların verdiği yetkiyle olaya müdahale ediyor, ancak iş adliyelik olduğunda savunmasız kalıyor. Özel güvenlik görevlileri, ceza alınca yaklaşık 10-20 yıldır çalıştığı meslek birikimini heba ediyor.”

Çağırıcı, bu sorunların çözümü için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirterek, özel güvenlik görevlilerinin daha güvende ve profesyonel bir şekilde görev yapabilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.