Öğretmenler İçin Taban Maaş Gündemde mi? İşte Bakanın Açıklamaları Öğretmenler İçin Taban Maaş Gündemde mi? İşte Bakanın Açıklamaları

Hanke, TL’yi istikrara kavuşturmanın ve enflasyonu kesin bir şekilde sonlandırmanın en iyi yolunun TCMB’yi bir ‘para kurulu’ kısıtlamasına almak olduğunu savundu.

Enflasyonla Mücadelede Yeni Yaklaşımlar

Johns Hopkins Üniversitesi Ekonomi Profesörü Steve Hanke, Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre, Türk ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. CNBCE’ye konuşan Hanke, Türkiye’de resmi enflasyon oranının yıllık yüzde 75 olduğunu belirterek, kendi ölçümlerinin ise yüzde 41 olduğunu ifade etti. Hanke, “Bu iyi bir haber. Ancak, Türkiye’nin yıllık yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşması için hala kat edilecek uzun bir yolu var” dedi.

Faiz Artırımı ve Para Kurulu Önerisi

Hanke, TCMB’ye faiz oranını artırma çağrısında bulundu ve mevcut faiz oranlarının enflasyonla mücadele için yetersiz olduğunu belirtti. “TCMB’nin faiz oranını yüzde 50 seviyesinden artırmasını önerirdim” diyen Hanke, para arzının hala yüksek olduğunu ve bunun enflasyon hedefiyle tutarlı olmadığını vurguladı. Hanke, TL’nin dolar karşısındaki değer kaybını önlemek için de faiz artırımı gerektiğini söyledi.

Para Kurulu Modeli ile İstikrar Sağlama

Hanke, Merkez Bankası’nın yapısal reform olarak bir ‘para kurulu’ kısıtlamasına alınmasını savundu. 1997’de Bulgaristan’da benzer bir modeli uygulayarak enflasyonu durdurduklarını ve ekonomik istikrar sağladıklarını belirten Hanke, Türkiye için de benzer bir model önerdi.

Para kurulu, talep üzerine sabit bir döviz kuru üzerinden bir yabancı çapa para birimine çevrilebilen banknot ve madeni paralar çıkarır. Parasal yükümlülüklerinin yüzde 100’üne eşit çapa para birimi rezervi bulundurmak zorundadır

dedi.

Türkiye İçin Yapısal Reformlar

Hanke, Merkez Bankası başkanının değiştirilmesini yapısal bir reform olarak nitelendirmediğini belirterek, para kurulunun Türkiye’de yapılacak en önemli reformlardan biri olacağını söyledi. Ayrıca, özelleştirme ve bürokratik baskının kaldırılmasının da önemli reformlar arasında yer aldığını ifade etti.