Ancak, 'Tehdit' ve 'Hakaret' suçlarından beraat eden Z.E.B.’nin 'Cinsel taciz' suçlarından verilen cezaları ise paraya çevrildi ve hükmün açıklanması geri bırakıldı.

 Olayın Gelişimi

2019 yılı Aralık ayında, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde eğitim alan 10 öğrenci, Prof. Dr. Z.E.B. hakkında cinsel taciz şikayetinde bulundu. Öğrencilerden biri, "Dişçi koltuğunda çalıştığım sırada Z.E.B. gelip, elini belime attı ve bu fiziksel temasını bir süre sürdürdü" şeklinde ifade verdi. Suçlamaları reddeden Z.E.B., 35 yıllık görev süresince cinsel içerikli hiçbir davranışta bulunmadığını belirterek, "Gürültüden düzeni korumak için uyarı amaçlı dokunduysam, bunda hiçbir şekilde cinsellik kastım yoktur" dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü'nde Mobbing İddiası: Mahkeme Tayin ve Cezaları Hukuka Aykırı Buldu İl Sağlık Müdürlüğü'nde Mobbing İddiası: Mahkeme Tayin ve Cezaları Hukuka Aykırı Buldu

 Mahkeme Kararı

İzmir 34'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Prof. Dr. Z.E.B. 'Sarkıntılık boyutunda cinsel saldırı' suçundan dört mağdura karşı her biri için 2 yıl 6 ay olmak üzere toplamda 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, 'Tehdit' ve 'Hakaret' suçlarından beraat eden Z.E.B.'nin 'Cinsel taciz' suçlarından verilen cezaları paraya çevrildi ve hükmün açıklanması geri bırakıldı.

 Avukatın Açıklamaları

Mağdurların avukatı Mustafa Çetin, sanığın dört mağdura karşı ayrı ayrı 2 yıl 6 ay ceza aldığını ve bu cezaların ertelenmediğini belirtti. Ancak cezaların alt sınırdan verilmesine tepki gösteren Çetin, "Kamu vicdanı kısmen rahatlatıldı. Ama cezaların üst sınırdan verilip indirim uygulanmaması gerektiğini düşünüyorum. Ege Üniversitesi gibi önemli bir eğitim kurumunda bir profesörün böyle bir eylemde bulunmuş olması cezasız bırakılamazdı" dedi. Çetin, kararı değerlendirdikten sonra itiraz hakkını kullanıp kullanmayacaklarına karar vereceklerini belirtti.

 İddiaların Ardından Gelen Tepkiler

Prof. Dr. Z.E.B. hakkında sosyal medyada FETÖ ve terör örgütleriyle ilgili iddialar da gündeme geldi. Ancak Karahan, bu iddiaların iftira olduğunu ve Diyarbakır'da hekimlik yaptığı dönemde FETÖ ile ilgili soruşturma geçirdiğini, ancak herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını söyledi.

Ege Üniversitesi gibi saygın bir kurumda yaşanan bu olay, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı ve mağdurların adalet arayışı sürüyor.