2020'de yüzde 65.6 olan dolaylı vergi oranı, 2021'de yüzde 64.1'e, 2022'de ise yüzde 62.2'ye gerilemişti. 2023 yılı Ağustos ayına kadar ise yüzde 65 seviyesinde seyretti.

Dolaylı vergilere örnek olarak KDV, ÖTV, Banka ve Sigorta Muamele Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Damga Vergisi ve Gümrük Vergisi gibi vergiler verilebilir.

Dolaysız vergilere ise Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi, Emlak Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) örnek olarak verilebilir.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dolaylı ve dolaysız vergi oranları hakkında yaptığı açıklamada, adil ve gelire dayalı bir vergi sisteminin önemini vurgulayarak şunları söyledi: "Önümüzdeki günlerde oransal olarak dolaysız vergilerin payının artması, sosyal adalet açısından daha iyi bir denge sağlamamıza yardımcı olacaktır. Gelir seviyesine göre farklı oranlarda vergi almak, düşük gelirli kesimlere daha düşük yük getirmeyi amaçlar."

Uzmanlar, yeni bir vergi sistemi ile geliri düşük olan bireylerden daha düşük, geliri yüksek olanlardan daha yüksek oranda vergi alınmasının uygulanabileceğini belirtmektedir.