Hemşirelerin yaşadığı zorlukların nereler olduğu ve bu konuda neler yapılması gerektiğinin tartışıldığı Hemşirelik Zirvesi’nde konuşma yapan Ulusal Hemşireler Birliği Genel Başkanından Türkiye’deki kamu sağlık hizmetine büyük övgü geldi.

Sağlık, Hemşirelik ve Göç başlığıyla düzenlenen panele, İlber Ortaylı, Fatih Altaylı ve Celal Şengör gibi önemli isimler konuşmacı olarak katıldı.

Ulusal Hemşireler Birliği Genel Başkanı Jean Ross, panelde yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

Kendi hemşirelik deneyimime dayanarak, farklı ülkelerin kültürlerini tanımamız için bu zirvenin son derece önemli ve faydalı olduğunu düşünüyorum. Hemşirelik mesleği dünyanın her yerinde benzer zorluklarla karşı karşıya. 

ABD'de az Hemşire sayısıyla hizmet veriliyor

Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde istihdam en büyük sorunlarımızdan biri. Yeterli sayıda eğitimli hemşirenin atanmaması ve az sayıda hemşireyle hasta bakımını yapmak zorunda olmak, karşılaştığımız en büyük zorluklardan biri. Bu zirvede bilgi paylaşımı yapacak ve deneyimlerimizden faydalanacağız. 

Türkiye'de güzel bir kamu hizmeti var

Türkiye'de sağlık hizmetleri konusunda güzel bir kamu hizmeti var ve bunu korumalı ve geliştirmeliyiz. Amerika'da her şey para odaklıyken, hizmet almak bir insan hakkıdır ve biz Amerika'da bu haklarımızı korumak için mücadele ediyoruz."

Portekiz Temsilcisi: Daha fazla hemşire yetişmeli

Portekizli Hemşireler Sendikası Ulusal Lideri Guadalupe Simoes ise şunları söyledi: "İstanbul'da tüm hemşirelerle bir araya gelmek benim için bir gurur kaynağı. Uluslararası hemşirelere güç vermekten gurur duyuyorum. Hemşirelik mesleğiyle ilgili eksiklikler olduğunu kabul etmeli ve daha fazla hemşirenin yetişmesini sağlamalıyız."

"Ötanazi bizi endişelendiriyor"

Ulusal Hemşirelik Profesyonelleri Sendikası (SNPI) Genel Başkanı Virginie Flamisset,

Burada olmak benim için son derece önemli ve mutluluk verici. Özellikle gençlerin bu etkinlikte yer alması beni çok memnun etti. Tüm ülkelerin aynı endişeleri paylaşıyor olması, beni biraz rahatlattı. Şu sıralar Fransa'da ötanazi konusu gündemde. Bazı Avrupa ülkelerinde bu uygulama yasallaşmış durumda. Bu durum bizi oldukça endişelendiriyor çünkü devlet, bu konuyu yasal bir hak olarak tanımak istiyor. Bir diğer önemli konu ise sağlık hizmetlerinin devamlılığının sağlanması. Ancak personel eksikliği nedeniyle bu maalesef bazı durumlarda mümkün olmuyor

şeklinde konuştu.