Nennioğlu, Aile Hekimliği Ödeme Yönetmeliği’nin sahada huzursuzluk yarattığını belirterek, bir an önce revize edilmesi gerektiğini vurguladı.
Sağlık-Sen’den Yönetmeliğe Eleştiriler
Sağlık-Sen’in mektubunda, Kasım ayında uygulamaya konulan Aile Hekimliği Ödeme Yönetmeliği’nin sağlık çalışanları arasında huzursuzluk yarattığı ifade edildi. Yönetmelikle ilgili eleştiriler ve öneriler şu başlıklar altında toplandı:
Son 6 Ayda Gelmeyen Hasta Süresi 1 Yıla Çıkarılmalı
Sağlık kuruluşuna başvurmayan hastaların ASM’ye gelmesi gerektiği yönündeki düzenlemenin hem tıbbi olarak yanlış hem de uygulanabilir olmadığı belirtilirken, bu sürenin 1 yıla çıkarılması önerildi. Ayrıca, yurtdışına çıkan ya da farklı illerde ikamet eden vatandaşların aile hekimi kayıtlarının düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.
Hasta Memnuniyet Kriteri Maaşa Yansıtılmamalı
Hasta memnuniyetinin maaşlara yansıtılmasının, aile hekimlerinin motivasyonunu düşürdüğü belirtilerek, bu uygulamanın sağlık sektörünün hizmet odaklı doğasına aykırı olduğu dile getirildi.
İlaç Yazım Oranları ve Sevk Kriterleri Maaştan Ayrılmalı
İlaç yazım oranlarının ve sevk kriterlerinin maaş teşvik parametresi olarak kullanılmasının hekimlerin tedavi yöntemlerini olumsuz etkilediği ifade edildi. Sevk entegrasyonunun sağlanmasının bu sorunu çözebileceği belirtildi.
Hedeflerin Makul Seviyeye Çekilmesi
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen HYP hedeflerinin mevcut yoğunluk göz önüne alınarak daha makul seviyelere çekilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca kanser taramaları gibi teknik yetersizlik nedeniyle yapılamayan hedeflerin aile hekimlerinin sorumluluğunda olmaması gerektiği vurgulandı.
ASE’lerin Hakları İyileştirilmeli
Aile Sağlığı Elemanlarının (ASE) iş yükünün arttığı ancak hak edişlerinin bu doğrultuda artırılmadığına dikkat çekildi. Bu durumun motivasyon kaybına ve sistemden ayrılmalara neden olduğu belirtilerek, ASE’lerin haklarının iyileştirilmesi gerektiği ifade edildi.
"Masada Çözüm İstiyoruz"
Sağlık-Sen olarak 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında yapılacak iş bırakma eylemine katılmayacaklarını belirten Nennioğlu, "Biz eylemlerle değil, masada çözüm istiyoruz. Yönetmeliğin gözden geçirilmesi ve sahadaki gerçekleri dikkate alan düzenlemelerin yapılması gerekiyor" dedi. Yönetmeliğin revize edilmesi durumunda, aile hekimliği sistemindeki huzursuzlukların sona ereceği ve hizmet kalitesinin artacağına olan inançlarını dile getirdi.