Sağlık çalışanlarının temel talepleri, ücret düzenlemelerindeki keyfi yaklaşımların sona erdirilmesi ve daha gerçekçi çözümler sunulması.

Sağlık-Sen Davayı Kazandı: Doğum Sonrası Yarı Zamanlı Çalışma Talebi Mahkemeden Döndü Sağlık-Sen Davayı Kazandı: Doğum Sonrası Yarı Zamanlı Çalışma Talebi Mahkemeden Döndü

"Sağlık Algı Yönetimiyle Yürütülemez" 

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın yönetmelik hakkında kamuoyunda olumlu bir algı yaratmaya çalıştığını belirtti. Dr. Mengücük, “Bakanlık, yürürlüğe giren bu düzenlemeyi iyi bir adım olarak lanse etmek ve haklı tepkileri yersiz göstermek için algı yönetimi yapıyor. Ancak bu, sağlık çalışanlarının yaşadığı gerçekleri değiştirmez. Sağlık, pembe tablolar ve algı oyunlarıyla yönetilemez” ifadelerini kullandı.

Sorunlar Görmezden Geliniyor 

Dr. Mengücük, yönetmeliğin, çalışanların sorunlarını küçümsediğini ve gerçek çözümler sunmaktan uzak olduğunu belirterek şunları ekledi: “Sağlık Bakanlığı, çalışanların tepkilerini dikkate almak yerine, sağlık çalışanlarının sorunlarını görmezden geliyor ve kamuoyunda yanıltıcı bir algı yaratıyor. Sağlık çalışanlarının karşılaştığı şiddet gibi temel sorunlar hala çözülmeyi beklerken, Bakanlığın bu yaklaşımı kabul edilemez.”

"Sağlık Çalışanlarına Teşekkür Edilmeli" 

Dr. Mengücük, iş bırakma kararının gerekçelerini şöyle açıkladı: “Bu amaçla 6-10 Ocak 2025 tarihlerinde yeniden 5 gün iş bırakıyoruz. Sağlık Bakanlığı, bizi engellemek veya cezalandırmak yerine, bu zor koşullarda hizmet veren sağlık çalışanlarına teşekkür etmelidir. Yönetmelikten önce de var olan, başta sağlıkta şiddet olmak üzere pek çok soruna gerçekçi çözümler sunan düzenlemeler yapılmalıdır.”