Yılmaz, yıllık enflasyonun 3.8 puan düşerek %71,6'ya gerilediğini belirterek, "Temmuz ve ağustos aylarında enflasyonun çok daha hızlı düşeceğini göreceksiniz. Temmuz'da %60'lar civarına, Ağustos'ta ise %50'ler civarına gerileyen bir enflasyon göreceksiniz" dedi.

Sürücülerden Ambulansa Örnek Davranış: Fermuar Yöntemiyle Yol Verdiler Sürücülerden Ambulansa Örnek Davranış: Fermuar Yöntemiyle Yol Verdiler

Bu Yıl da %4 Civarında Bir Büyüme Bekliyoruz

Yılmaz, pandemi sonrası dünya ekonomisinin toparlanma sürecinde olduğunu ancak ticaret ve büyüme hızlarının tarihsel ortalamaların altında seyrettiğini ifade etti. Türkiye'nin bu zorlu şartlarda bile büyüme açısından iyi bir performans gösterdiğini vurgulayan Yılmaz, "2020-2022 döneminde önemli bir büyüme performansı sergiledik ve 2023'te de %4.5 büyüdük. Bu yıl da %4 civarında bir büyüme bekliyoruz" dedi.

Üretimle Daha Çok Büyüyelim

Yılmaz, Türkiye'nin büyüme stratejisinin tüketim yerine üretim ve ihracata dayalı olduğunu belirterek, "Tüketimle değil üretimle daha çok büyüyelim istiyoruz. Enflasyonu düşürürken büyümeyi ve istihdamı korumak istiyoruz. Bu kolay bir iş değil, ama büyümenin kompozisyonunu ve bileşenlerini özellikle önemli görüyoruz" dedi. Yılmaz, enflasyonu 2026'da tek haneli rakamlara indirmeyi hedeflediklerini de ekledi.

Merkez Bankası Rezervleri

Merkez Bankası rezervlerindeki olumlu gidişata dikkat çeken Yılmaz, "Geçen yıl Mayıs'ta 98,5 milyar dolara kadar düşen rezervlerimiz, 28 Haziran itibarıyla yaklaşık 143 milyar dolar seviyesine yükseldi" dedi. Yılmaz, Türkiye'nin rezervlerinin güçlenmesinin, ülkeyi daha avantajlı ve emin bir konuma taşıdığını belirtti.

Deprem bölgelerinde yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Yılmaz, "Geçtiğimiz yıl yaşanan afet sonrası kalıcı konutlar inşa ediyor, altyapıları yeniden yapıyoruz. Bu çalışmalar için 104 milyar dolar gibi bir maliyetle karşı karşıyayız. Merkezi yönetim bütçemizde deprem bölge çalışmaları için bu yıl 1 trilyon 30 milyar lira kaynak ayırıyoruz" dedi.