Yılmaz, "Haziran ile başlayan dezenflasyon süreci, temmuz ayında yıllık enflasyon oranının yüzde 60 seviyesine yaklaşmasıyla hız kesmeden devam ediyor. Yıllık tüketici enflasyon oranının ağustos ayında düşük yüzde 50'li seviyelere, eylül ayında ise yüzde 50'nin altına gerileyeceğini tahmin ediyoruz," dedi.

Enflasyonla Mücadelede Kararlıyız

Yılmaz, ekonomik ve sosyal açıdan temel öncelik olarak gördükleri enflasyonla mücadeleyi sürdürdüklerini belirterek, "Haziran ile başlayan dezenflasyon süreci, temmuz ayında yıllık enflasyon oranının yüzde 60 seviyesine yaklaşmasıyla hız kesmeden devam ediyor. Yıllık tüketici enflasyon oranının ağustos ayında düşük yüzde 50'li seviyelere, eylül ayında ise yüzde 50'nin altına gerileyeceğini tahmin ediyoruz," ifadelerini kullandı.

Baba Oğul Aynı Hastane Görev Yapıyor Baba Oğul Aynı Hastane Görev Yapıyor

Temmuz Ayı Enflasyon Verileri

Temmuz ayında aylık tüketici enflasyonu belirli bazı kalemlerde fiyat ve vergi ayarlamaları neticesinde bir önceki aya göre yüzde 3,23 olarak gerçekleşti. Aylık enflasyonda enerji, alkol ve tütün grubundaki dönemsel fiyat artışlarına bağlı geçici bir yükseliş yaşandı. Ancak, yıllık enflasyon bir önceki aya göre yaklaşık 10 puan azalarak yüzde 61,8 seviyesine indi. Çekirdek enflasyon göstergelerindeki (B ve C) aylık artış yüzde 2,5 oranında sınırlı kalırken, temel mal grubundaki fiyat artışı iç talepteki yavaşlamayla birlikte diğer gruplara kıyasla daha ılımlı seyretti. Yıllık bazda ise çekirdek enflasyon göstergelerinde yaklaşık 10 puanlık belirgin düşüşler devam etti.

Gelecek Hedefleri

Yılmaz, enflasyonla mücadelede ekonomideki diğer tüm dengeleri de gözettiklerini vurgulayarak, "Sürdürülebilir ve dengeli büyüme, istihdam ve ihracat artışı, düşen cari açık ve sıkı kamu maliye politikamızın yanı sıra, yapısal reformları hızlandırarak ekonomide öngörülebilirliği daha da artırmayı hedefliyoruz. Amacımız, 2026’da ülkemizi yeniden tek haneli enflasyon oranıyla buluşturmaktır. Fiyatlar genel seviyesindeki artışı asgari seviyeye indirerek, küresel gelişmelere karşı ekonomimizin direncini güçlendirmek ve toplumsal refahı kalıcı olarak artırmak amacıyla programımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz," dedi.