Yalçın, görüşmede, kamuda servis hizmetinin kaldırılmasının hem mali açıdan devlete katkı sağlamadığını hem de sosyal maliyetleri artırdığını belirtti.
Tasarruf Tedbirlerine Eleştiri
Ali Yalçın, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptığı görüşmede, toplu sözleşme ile güvence altına alınan hakların, tasarruf tedbirleri kapsamında kısıtlanmaması gerektiğini dile getirdi. Kamuda servis uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili, "Bu uygulamanın askıya alınması devletimize mali bir tasarruf sağlamadığı gibi sosyal maliyetleri de artıracaktır," dedi.
Yalçın, toplu sözleşmenin, tarafların müzakere edip üzerinde uzlaştığı ve uygulanması zorunlu olan bir mutabakat olduğunu vurgulayarak, tasarruf tedbirlerinin, emekçilerin hakları üzerinden uygulanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Özellikle koruyucu giyim yardımı, servis hizmetleri ve fazla çalışma ücretleri gibi kazanımların bürokratlar tarafından engellenmeye çalışıldığını ifade etti.
Toplu Sözleşme Kazanımları ve Talepler
Yalçın, görüşmede ayrıca 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde karara bağlanan 3600 ek gösterge düzenlemesi, yiyecek yardımı yönetmeliğinin güncellenmesi ve harcırah tutarlarının adil bir seviyeye getirilmesi konularını da gündeme getirdi. Yalçın, görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki farkın %50’ye ulaştığını belirterek, bu farkın adil bir seviyeye çekilmesi gerektiğini söyledi.
Koruma ve güvenlik görevlilerine yapılan ek ödeme konusuna da değinen Yalçın, KİT dışındaki kurumlarda çalışan sözleşmeli personelin bu haktan mahrum bırakılmasının yanlış olduğunu vurguladı. Ayrıca, ayniyat saymanlarına da ilave tazminat ödenmesi gerektiğini belirtti.
Görüşmenin ardından, Ali Yalçın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, toplu sözleşme hükümlerinin tasarruf tedbirleriyle engellenmemesi gerektiğini bir kez daha yineleyerek, emekçilerin haklarının korunması için mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.