İşçiler, yarın yeni bir eylem yapmayı planlıyor. İşten çıkarılan işçilerden M. Ç. K,yaşadıkları sorunları anlattı.

Sürekli Gündemde Olan Sorunlar

Gama-Türkerler Holding ortaklığı tarafından inşa edilen İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi, tamamlanamayan inşaatı, ulaşım sorunları, ertelenen açılışı, ödenmeyen işçi maaşları, personel ve cihaz eksiklikleri nedeniyle sürekli gündemde kalmıştı. Bu kez, hastane işçi eylemleriyle dikkat çekti.İş

Bırakma Eylemindeki Talepler

Hastanede çalışan taşeron işçiler, maaşların düşüklüğü ve ağır çalışma koşulları nedeniyle iki gün önce iş bırakma eylemi yaptı. Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası üyesi olan işçiler, maaşlarının iyileştirilmesini ve iş yüklerinin azaltılmasını talep etti. Taşeron şirket ve başhekimlik tarafından verilen sözler üzerine eylem sona erdirildi.

Verilen Sözler Üzerine İşten Çıkardılar

Görüşmeler sonucunda, taşeron firma ISS, asgari ücretin üzerine çıkamayacağını ancak mobbing, servis ve yemek sorunları ile personel eksikliği problemlerini çözeceklerini, ayrıca eylem yapılan iki günün ücretlerinin kesilmeyeceğini taahhüt etti. Ancak, ISS firması en az 12 işçinin iş sözleşmesini feshetti. İşten çıkarılanlar arasında eylemlere öncülük eden işçiler de bulunuyor. İşten çıkarmaların gerekçesi olarak 'ikinci kez yapılan işe dön' çağrısına uyulmaması gösterildi. İşten çıkarılan işçi sayısının artması beklenirken, işçiler yarın (28 Haziran) yeniden iş bırakma eylemine hazırlanıyor.

Mustafa Ç.K.’nın Açıklamaları

İşten çıkarılan işçilerden biri olan Mustafa Ç. K., yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:

Kabine Toplantısında Enflasyon ve Zam Oranları Gündemde! Kabine Toplantısında Enflasyon ve Zam Oranları Gündemde!

"Beş kişilik işi üç işçiye, üç kişilik işi de bir kişiye yaptırmaya çalışıyorlar. Sürekli olarak üzerimizde iş yükü var. Sabahları servise ulaşmak için en az iki otobüs aktarma yapmamız gerekiyor. Bu da günlük en az 50 TL yol parası demek. Bize verilen kart sadece temizlik yapıp, aynı zamanda hemşire hasta bakımı yaptığında hastaya pozisyon verip, hastanın temizliğini de yapabiliyoruz."

Başhekimin Söz Vermişti

Başhekim, işten çıkarma olmayacağına dair söz verdiğini belirten Karabulut,

"Başhekim bize işten çıkarmaların olmayacağını söyledi ancak kendisi izinde olduğu için görüşemedik. Umudumuz sayının artmaması ama artması muhtemel. Başka birimlerde de isimler istenmiş. Cuma sabahı yeniden eyleme hazırlanıyoruz. Sendika da destek verecek. Biz ilk olarak işe geri dönmek ve çalışma koşullarımızın bir an önce iyileştirilmesini istiyoruz”

dedi.

İşçilerin talepleri ve yaşadıkları sorunlar, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'ndeki durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. İşçilerin yarın yapacağı eylemde, hem işlerine geri dönme hem de daha iyi çalışma koşulları için mücadele edecekleri belirtiliyor.