Soruşturma, Dr. Mustafa Ö.'nün poliklinik kayıtlarında kısa zaman aralıklarında çok fazla hasta kaydının yapılması ve aynı soy isimli kişilerin fazla sayıda kaydedilmesi üzerine başlatıldı.

Şüpheli Hasta Kayıtları Dikkat Çekti

2023 yılının Mayıs, Haziran ve Eylül aylarındaki poliklinik kayıtlarını inceleyen Karatay İlçe Sağlık Müdürlüğü, Dr. Mustafa Ö. ve hemşire Süreyya P.'nin görev yaptığı poliklinikte şüpheli işlemler tespit etti. Ölen hastalar Emine Dudu Samancı ve Ismihan Serttaş’ın ölüm tarihlerinden sonra defalarca muayene edilmiş gibi kaydedildiği ortaya çıktı. Emine Dudu Samancı’ya ölümünden sonra 15 kez, Ismihan Serttaş’a ise 9 kez muayene işlemi yapılmış görünüyor.

Kayıtlarda Tespit Edilen Usulsüzlükler

Emine Dudu Samancı’ya yapılan 15 işlemin 14’ünde tanı ve reçete bulunmazken, bir kayıtta tanı olup reçete yoktu. Ismihan Serttaş’ın 9 işleminden 8’inde tanı ve reçete yer almazken, bir işlemde tanı mevcut fakat reçete eksikti. Ayrıca, hemşire Süreyya P.’nin göreve başlamasından önce İsmil Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli olan hemşireler Tuğba C., ebe Özgül Ö. ve ebe Sümeyra O.’nun da ölen kişilere muayene işlemi yaptıkları belirlendi.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun Kahramanmaraş Ziyareti Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun Kahramanmaraş Ziyareti

Aile Sağlığı Merkezi'nde görevlilerin ifadeleri

Soruşturma sırasında, hasta izlem bilgilerinin İsmil Aile Sağlığı Merkezi bilgisayarlarından silindiği tespit edildi. Ebe Deniz Z., ifadesinde Şubat ayında Dr. Mustafa Ö.'nün hemşire Süreyya P.’yi izlem verisi girmesi için zorladığını belirtti. Ayrıca, Dr. Mustafa Ö.'nün panikleyerek, izlem listelerinde adı geçen kişileri arayarak İsmil Aile Sağlığı Merkezi’ne gelmelerini ve gerekirse telefonla arandıklarında boy ve kilo ölçümü yaptırdıklarını söylemelerini istediği iddia edildi. Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli diğer 10 kişi de benzer ifadelerde bulundu.

Dr. Mustafa Ö.'nün Savunması

Soruşturma kapsamında ifadesi alınmak istenen Dr. Mustafa Ö., önce müfettişlerden soruşturma evraklarını talep etti ve bu evraklar olmadan ifade veremeyeceğini söyledi. İlk savunmasında, "İl ve ilçe sağlık müdürlüğü yetkilileri, şahsi husumetlerini mevzuata saklanarak gerçekleştiriyorlar. Sistematik olarak mobbinge maruz kalıyorum. Herkesin hatası hatta yanlışı olabilir. İdare müfettişleri beni yönlendirip suçlu muamelesi yapıyor" dedi.

Soruşturma devam ederken, Dr. Mustafa Ö. ve ilgili diğer personelin durumu hakkında nihai kararın ne olacağı merakla bekleniyor.