2023 yılına kadar iki uzmanla yönetilen işlerin şimdi yedi uzmanla yönetildiğini belirten Karaoba, bu uzmanlardan birinin “yemekhane uzmanı” olduğunu vurguladı.

Liyakatsiz Atamalar ve Aile Şirketi İddiaları

Karaoba, “Uşak İl Sağlık Müdürlüğü liyakatsiz bir aile şirketine dönüşmüştür. 1 Temmuz 2024 itibariyle aynı soyada sahip 9 eş (karı-koca), 2 kardeş, 1 anne-kız ve 1 amca-yeğen görev yapmaktadır. Tespit edilemeyen eş-dost-akraba sayısını da soru önergesiyle Sağlık Bakanlığı’na sorduk” dedi. Karaoba, bu kadrolaşmanın kamu yararını gözetmeyen, tamamen akrabalık ve kişisel çıkarlar üzerine kurulu bir düzen olduğunu belirtti.

Detaylı Açıklamalar ve Eleştiriler

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü’nde görev yapan uzmanların atanma süreci hakkında detaylı bilgiler veren Karaoba, “Sağlık alanında bazı düzenlemeler hakkında kanun hükmünde kararname’nin 45. maddesi, sözleşmeli uzman çalıştırılması ile ilgilidir. Bu madde çok nettir: Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında özel bilgi ve ihtisas gerektiren nitelikli bir işin yapılması veya proje hazırlanması veya yürütülmesi için proje süresince ve her halde üç yıla kadar sözleşme ile yerli ve yabancı uzman çalıştırılabilir. Ancak, Uşak İl Sağlık Müdürlüğü’nde kadro verilen uzmanlar hangi özel bilgi ve ihtisas dahilinde işe alınmıştır?” diye sordu.

Karaoba, “Hastane müdürleri röntgen teknisyeni eşlerini masabaşı göreve getiriyor, hemşire ve ebe ihtiyacına rağmen bir diğer eş yine masabaşı göreve alınıyor. Eski müdürler ve şu an görev yapan müdür yardımcıları eşlerini yeni açılan birimlerde masabaşı göreve alıyor. Sarı sendikadaki eski yöneticiler kardeşlerini, yeğenlerini masabaşı işlere sokmuşlar. Kadroları 112 istasyonda olanlar geçici görevle müdürlüğe getirtilmiş. Yeni açılan sürveyans birimleri sendikalılarla doldurulmuş. Bazı müdürler eşlerini 4/D temizlik işçisi kadrosuyla almış, temizlikle ilgisi olmadan masabaşı işe yerleştirmiş” şeklinde konuştu.

Kamu Kaynaklarının Yanlış Kullanımı

Karaoba, “Bu kadrolarda çalışanların çoğu nöbetçi sistemden alınıp mesaili sisteme geçiriliyor. Uşak’ın ihtiyaçları değil, yandaşın cebini düşünüyorlar. AKP Uşak milletvekillerinin akrabalarının kadroları, başhekimlerin eş-dost-akraba koltukları ve sendikadan gelen listelerle doldurulan bir düzen var. Bu düzen harami düzenidir. Servis hemşiresi iken sendika yönetimine geçenleri başhemşire yardımcısının yardımcısı olarak atıyorlar. Yanlış duymadınız; başhemşire yardımcısının yardımcısı” dedi.

Sağlık Çalışanlarından Vergi Adaleti Mücadelesi: Talepler Her Çarşamba Meydanlarda Sağlık Çalışanlarından Vergi Adaleti Mücadelesi: Talepler Her Çarşamba Meydanlarda

Şeffaflık ve Denetim Çağrısı

Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na çağrıda bulunan Karaoba, “Türkiye’de devlet hastanesi olmayan tek şehir olan Uşak’ta liyakatli, kirletilmemiş bir sağlık il müdürlüğüne ihtiyaç var. Kendi sendika üyesi olmayan sağlık personellerine baskı ve mobbing uygulayanlara göz açtırmayın! Kamu kaynaklarını eşine, dostuna, akrabasına harcayan yöneticileri denetleyin ve gerekli hallerde görevlerinden alın! Uzmanlık gerektiren görevlere yapılan akraba atamalarını durdurun!” dedi.

Meclis Araştırma Komisyonu Talebi

Karaoba, bu önemli konunun derinlemesine araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması yönündeki önerisini 22 milletvekili arkadaşıyla birlikte Meclis’e sunduklarını açıkladı. Sağlık Bakanı’na hayırlı olsun ziyaretinde de bu konuyu tekrar dile getireceğini belirtti. 

Karaoba, “Uşak’ta kendi cebi için toplum sağlığını tehdit edenler bu görevlerden uzaklaştırılana ve liyakatli atamalar yapılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Karaoba, Uşak İl Sağlık Müdürlüğü’nün personel yapısı, çalışma yöntemleri ve kamu yararını gözetmesi gereken politikalarının Uşak halkı tarafından sıkça şikâyet edildiğini belirterek, “Uşak İl Sağlık Müdürlüğü’nde iç barış bozulmuş, personelin çalışma motivasyonu hasar görmüş ve vatandaşlara sunulan hizmetin kalitesi düşmüştür” dedi.