Ebelerin yetkileri genişletilecek ve sezaryen ameliyatlarının denetim ve takip çalışmaları sıkılaştırılacak.

Normal Doğumu Teşvik ve Anne-Bebek Sağlığı Ön Planda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve birçok sağlık profesyonelinin katılımıyla tanıtılan bu plan, tıbben gerekmedikçe sezaryen oranlarını azaltmayı ve normal doğumun anne-bebek sağlığına olan olumlu etkilerini teşvik etmeyi hedefliyor.

‘’Gebe Okulları" Zorunlu Oluyor

Plan kapsamında, kamu, üniversite ve özel hastanelerde "Gebe Okulu" kurulacak ve "Anne Dostu Hastane" unvanını almak için gerekli fiziki şartlar sağlanacak. Sağlık Bakanlığı, uygulamaya ilişkin mevzuat düzenlemelerini hazırlayacak.

"Annelik Yolculuğu" Mobil Uygulaması Geliyor

Gebelik, doğum ve lohusalık süreçlerine ilişkin bilgi paylaşımını artırmak amacıyla "Annelik Yolculuğu" adlı mobil uygulama geliştirilecek. Bu uygulama sayesinde anne adayları, doğru bilgilere cep telefonları aracılığıyla kolaylıkla ulaşabilecekler.

Doğumhanelerde "Rehber Ebe" Dönemi Başlayacak

Ebelerin görev ve yetkilerini genişletecek düzenlemelerle doğumhane çalışanlarına maddi teşvikler sağlanacak. Her doğumhanede "rehber ebe" ve "doğumhane sorumluları" görevlendirilecek. Ayrıca, ebelik eğitimlerinin kalitesi artırılarak uzmanlarla iş birliği içinde hatalı tıbbi uygulamalar konusunda eğitimler verilecek.

Sezaryen Ameliyatlarına Sıkı Takip ve Denetim

Bakanlık, sezaryen ameliyatlarına yönelik klinik rehberler hazırlayacak ve bu rehberlere göre sezaryen yönetimi yapılacak. Hastanelerde sezaryen oranlarına yönelik denetim ve takip çalışmaları başlatılacak. Kamudaki sağlık yöneticilerinin performansı, ilk sezaryen oranlarıyla da değerlendirilecek.

Devlet Hastanesi'nde Yemek Skandalı: Hijyen Sorunu Yeniden Gündemde Devlet Hastanesi'nde Yemek Skandalı: Hijyen Sorunu Yeniden Gündemde

Toplum Bilgilendirilecek

Normal doğumun önemi hakkında kamu spotları yayımlanacak, uzmanlar televizyon programlarına çıkarak bilgilendirmelerde bulunacak. Ülke genelinde stantlar kurularak gebe ve yakınlarına bilgi verilecek, dijital kaynaklar ve eğitim materyalleri aile hekimliklerinde ve gebe okullarında kullanılacak.

Türkiye’de Sezaryen Oranları Alarm Veriyor

2022 verilerine göre, Türkiye'de sezaryen ameliyatı oranı yüzde 62,8’e ulaşarak Dünya Sağlık Örgütü'nün makul kabul ettiği yüzde 15 sınırını fazlasıyla aştı. Üniversite hastanelerinde bu oran yüzde 74,4’e, özel hastanelerde ise yüzde 78,1’e kadar yükseldi.

Primer Sezaryende Özel Hastaneler İlk Sırada

Primer sezaryen oranları da yükselerek 2022'de yüzde 32,5 olarak gerçekleşti. Bu oran kamu hastanelerinde yüzde 18,5, üniversite hastanelerinde yüzde 38,8, özel hastanelerde ise yüzde 46,2’ye kadar çıktı.