Aile hekimleri, taslağın mesleki itibarı zedelediğini ve aile hekimlerinin hak edişlerini düşürdüğünü belirterek bu duruma "HAYIR" dedi.

Üniversitesi Hastanesinde Şiddet ve Tehdit Skandalı: ‘Yanımızda silahımız var, sizin gibilerin kafasını çok patlattık’ Üniversitesi Hastanesinde Şiddet ve Tehdit Skandalı: ‘Yanımızda silahımız var, sizin gibilerin kafasını çok patlattık’

"Ücretler Hastaların Varlığına Göre Belirlenemez"

Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönetmelik taslağında, aile hekimlerine ve hemşirelere ödenecek ücretlerin kayıtlı kişilerin hasta olup olmamasına, aile sağlığı merkezine (ASM) başvuru durumuna göre belirlenmesi önerildi. Ayrıca aile hekimlerinin sözleşmelerinin yenilenmesinin de performansa bağlanması, aile hekimleri tarafından tepkiyle karşılandı. Bu uygulamanın aile hekimlerinin mesleki onurunu ve iş güvencesini zedelediğini belirten hekimler, "Sağlık Bakanı’nı uyarıyoruz, bu yönetmelik uygulanamaz," ifadelerini kullandı.

Hasta Sayısı Üzerinden Ücretlendirme Eleştirisi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, "Kayıtlı kişi sayısına göre aile hekimlerine ücret veriliyor, bu sayı şu an 4 bine yakın. Taslakta bu sayı 3.500’e indirilmek isteniyor. Ancak bu durumda azalan hasta sayısının ne olacağı belirsiz," diyerek yönetmelik taslağının aile hekimlerinin iş yükünü arttıracağını ve mevcut sorunları çözmeyeceğini dile getirdi. Ayrıca, hastaların başka ilçelere veya uzak ASM’lere yönlendirilmek zorunda kalabileceğine dikkat çekti.

"Performansa Dayalı Sözleşme Yenileme Kabul Edilemez"

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, taslağın aile hekimliği çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldırmak ve ücretlerinde kesinti yapmak için hukuksuz düzenlemeler içerdiğini ifade etti. Taslağın mesleki ve bilimsel normlardan uzak olduğunu söyleyen Mengücük, "Sağlık sisteminin başarısını muayene ve randevu sayılarıyla değerlendirme yanılgısı devam ediyor. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin başarısı hastalıklardan korunanların çokluğuyla ölçülmelidir," dedi.

"Yıldız Puanlama Sistemi Mesleki İtibara Saldırıdır"

Dr. Mengücük, mesleki bilgi ve deneyimin "hasta memnuniyeti" endişesiyle yıldız puanlarına indirgenmesinin ve bunun ücretlendirme kriteri olarak kullanılmasının doktorların mesleki itibarına bir saldırı olduğunu belirtti. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir da taslağın aile hekimlerinin hak edişlerinde ciddi bir düşüşe yol açacağını ve mevcut ekonomik koşullar altında hekimleri mesleklerini bırakma noktasına getireceğini ifade etti.

"Sorunlara Çözüm Üretmek Yerine Yük Artırılıyor"

Birlik ve Dayanışma Sendikası 3. Şube Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan ise aile hekimliği çalışanlarının çok sayıda sorunu olduğuna dikkat çekerek, "Sağlık Bakanlığı, yıllardır çözülemeyen sorunlara çözüm bulmak yerine, maaş kesintisi ve iş yükü arttıran matematiksel formüller üretiyor. Bu taslağı asla kabul etmiyoruz," dedi.