Uzman veya şube müdürü kadrosunda yeterli sayıda personel olmasına rağmen, en az yükseköğrenim görmüş diğer personelin birim sorumlusu olarak görevlendirildiği görülüyor. Hatta bu sorumlu personele, ast olarak birçok uzmanın görevlendirildiği de ifade ediliyor.

Yönergenin Belirlediği Kurallar

Yönergenin 6. maddesi, il sağlık müdürlüklerinde kurulacak birimlerin sayısını ve birim sorumluluğu ile ilgili düzenlemeleri belirliyor. Ek-3’te belirtilen birimler dışında herhangi bir yeni birim kurulamayacağı belirtilirken, sorumluluğun öncelikle şube müdürlerine verilmesi gerektiği vurgulanıyor. Uzman veya şube müdürü yetersizse, en az yükseköğrenim görmüş diğer personelin görevlendirilmesi gerekmektedir.

Mevcut Uygulamaların Sorunları

Birçok ilde yönerge dışında birimlerin kurulduğu ve nüfusu 2.500.000 ve üzeri olan illerde bile 33 birim sayısının aşıldığı gözlemlenmektedir. Ayrıca, şube müdürleri veya uzmanlar yerine en az yükseköğrenim görmüş personelin birim sorumlusu olarak atanması, disiplin ve özlük işlemlerinde eksikliklere yol açmaktadır.

Disiplin ve Özlük İşlemlerindeki Eksiklikler

Disiplin Amirleri Yönetmeliği'ne göre, en az yükseköğrenim görmüş diğer personel disiplin amiri olarak tanımlanmamıştır. Bu durum, birim sorumlusu olarak görevlendirilen bu kişilerin disiplin cezası uygulayamaması ve özlük işlemlerinde (örneğin izin onaylarında) eksikliklere sebep olabilir.

Hastanede Tecavüz İddialarına Başhekimden Yanıt! Hastanede Tecavüz İddialarına Başhekimden Yanıt!

Standartlara Uygunluk

Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması için, Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yönergesi kapsamında hareket edilmesinin önemine dikkat çekiliyor. Uzman veya şube müdürü gibi nitelikli kadroların etkin bir şekilde değerlendirilmemesi, personelin atıl duruma düşmesine ve birim sorumluluğu görevlendirmelerinin standart olmamasına yol açıyor.