TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyeleri tarafından kaleme alınan 91 sayfalık şerhte, teklifin anayasaya ve demokratik ilkelere aykırılıklar içerdiği belirtildi. Şerhte ayrıca, teklifin usule uygun hazırlanmadığına dikkat çekildi.
"TBMM’nin Yasama Yetkisi Kısıtlanıyor"
Muhalefet şerhinde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin TBMM’nin nitelikli yasa yapma hakkını sınırlandırdığı ve olağan yasa yapma sürecinin dışına çıkıldığı ifade edildi. Demokratik ilkelere ve TBMM’nin yasama geleneklerine aykırılıklar olduğu vurgulanan şerhte, teklifin hazırlanış sürecinde anayasal usullerin ihlal edildiği ileri sürüldü.
Cumhurbaşkanlığı DDK’ye Yeni Yetkiler
Torba teklifle Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) kamu görevlileri hakkında “görevden uzaklaştırma” yetkisi verilmesi öngörülüyor. DDK üyeleri ve denetçileri, denetimler sırasında kamu görevlileri hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmasını önerebilecek ya da doğrudan bu tedbiri uygulayabilecek.
Muhalefet şerhinde, bu düzenlemenin “ita amirinin yetkilerine müdahale” anlamına geldiği ve memurlar, kamu görevlileri, hakimler ve savcılar için tehdit oluşturduğu belirtildi. Şerhte, “Hakim ve savcıların güvenliğini tehdit eden bir düzenleme” ifadesi dikkat çekti.
Belediyelere Yönelik Riskler
Düzenlemenin belediyeler için kötüye kullanıma açık bir durum yaratacağına dikkat çekilen şerhte, “diğer kamu görevlileri” kavramının belirsizliği eleştirildi. Şerhte, bu ifadeye dayanarak seçilmiş kişilerin de denetçiler tarafından görevden alınmasının mümkün hale geleceği vurgulandı.
“Hak ve Yetki İhlali”
CHP’li vekiller, torba teklifin anayasal hak ve yetkileri ihlal ettiğini belirterek, düzenlemenin geniş kapsamlı ve denetim dışı yetkilere yol açacağı uyarısında bulundu. Özellikle memurlar ve diğer kamu görevlileri açısından teklifin ciddi sorunlar doğuracağı, demokratik yönetim anlayışıyla bağdaşmadığı ifade edildi.