Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarına dikkat çeken Işıkhan,

Aile Hekimleri Yeniden İş Bırakıyor: 6-10 Ocak Grevinin Sebepleri Neler? Aile Hekimleri Yeniden İş Bırakıyor: 6-10 Ocak Grevinin Sebepleri Neler?

"Hem çalışanlarımız hem de işverenlerimiz için dengeli bir zam oranı belirlemek adına azami gayret gösteriyoruz"

dedi. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammı için ikinci toplantının kritik önem taşıdığını vurguladı. 

İşsizlik Oranında Kalıcı Düşüş Hedefi 

Bakan Işıkhan, Türkiye’nin istihdam politikasında önemli başarılar elde ettiğini belirterek, işsizlik oranının son 18 aydır tek haneli seviyelerde olduğunu söyledi. Önümüzdeki üç yıllık süreçte istihdamın yıllık ortalama 758 bin kişi artırılacağını ve iş gücüne katılma oranındaki yükselişe rağmen işsizlik oranının kalıcı olarak tek hanelerde tutulmasının hedeflendiğini ifade etti. Ayrıca genç işsizlik oranının yüzde 16,6’ya gerilediğini belirten Işıkhan, gençlerin eğitim ve iş olanaklarına daha fazla erişim sağladığını vurguladı. "2020’ye kıyasla eğitim ve istihdamda yer almayan gençlerin oranı 2,1 puanlık düşüşle yüzde 26,3’e geriledi. Bu, gençlerimizi daha fazla eğitim ve iş fırsatıyla buluşturduğumuzun göstergesidir" dedi. 

Kadın İstihdamına Yönelik Başarılar 

Kadınların iş gücüne katılımını artırmayı amaçlayan projelere dikkat çeken Işıkhan, İş Pozitif Programı kapsamında 2024 yılında 750 bin kadının istihdama kazandırıldığını belirtti. Kadın istihdamını güçlendirecek yeni projelerin hayata geçirileceğini ifade eden Işıkhan, "Kadınlarımızın çalışma hayatında daha fazla yer alması için projelerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz" dedi. 

Memur ve Emekli Maaşlarında Zam Oranları 

2025 yılı için kamu görevlileri ve emeklilere yüzde 6+5 oranında zam yapılacağını belirten Bakan Işıkhan, enflasyon farklarının yüksek olması durumunda bu farkların maaşlara eklenerek çalışanların alım gücünün korunacağını söyledi.

"Hedefimiz, kamu görevlilerimizin alım gücünü enflasyon karşısında koruyarak adil bir maaş politikası sağlamaktır"

dedi. 

Belediyelerde Hak İhlalleri ve Para Cezaları 

Yerel seçimlerin ardından bazı belediyelerde yaşanan sendikal hak ihlalleri ve toplu iş sözleşmesi uygulamalarına yönelik şikayetlere değinen Işıkhan, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'na birçok başvuru yapıldığını belirtti.

"Toplu iş sözleşmesi hükümlerinin uygulanmaması, toplu işçi çıkarılması, sendikal özgürlüklerin engellenmesi gibi ihbarlar tarafımıza ulaştı. Van ve Iğdır belediyeleri başta olmak üzere çeşitli belediyelere toplam 26 milyon lira idari para cezası uyguladık. Suç teşkil eden konularda cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunduk"

dedi. 

Çalışan Haklarının Savunucusuyuz 

Bakan Işıkhan, çalışma hayatındaki eşitsizliklerin giderilmesi için bakanlık olarak kararlı bir duruş sergilediklerini ifade etti.

"Sendikal özgürlüklerin korunması ve işçi haklarının savunulması önceliğimizdir. Çalışanlarımızın haklarını savunmaya devam edeceğiz"

diyerek işçi ve işveren dengesinin korunmasının önemini vurguladı.