Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni Düzenleme: Tetkik Sonuçları İçin Artık Randevu Şart Değil Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni Düzenleme: Tetkik Sonuçları İçin Artık Randevu Şart Değil

Bu düzenlemeye göre, tıbbi ürünlerin tanıtımında ünlü kişilerin rol alması yasaklanacak, sağlık personellerinin ise tanıtımlarda yer alabilmesi için izin alması gerekecek. 

Türkiye Gazetesi’nden Esma Altın’ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), beşerî tıbbi ürünlerin ve özel tıbbi amaçlı gıdaların tanıtım faaliyetlerine ilişkin yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

Düzenlemenin Ayrıntıları

Taslak düzenlemeye göre, mevcut durumda sadece hekim, diş hekimi ve eczacılara yönelik yapılabilen tanıtım ve ürün dağıtımı, diyetisyenlere yönelik de gerçekleştirilebilecek. Bu meslek gruplarına yapılan tanıtım ziyaretleri elektronik ortamda da yapılabilecek. Ürün tanıtım temsilcileri, bu meslek grupları dışındaki sağlık meslek mensuplarına herhangi bir ürün tanıtımı yapamayacak, tanıtım malzemesi ve materyali veremeyecek.

Tanıtım İçeriği ve Kısıtlamalar

Yeni düzenleme kapsamında, ürün tanıtımlarında gereksiz kullanım teşvik edecek veya beklenmeyen riskli durumlara neden olabilecek yanıltıcı, abartılı ya da doğruluğu kanıtlanmamış bilgilere yer verilmeyecek. İlgi çekici fakat ürünle doğrudan ilgisi olmayan ifade ve görüntüler kullanılamayacak. Tanıtımlarda ünlü kişiler yer almayacak ve sağlık mensupları tanıtımlarda rol alabilmek için önceden izin almak zorunda olacak.

Bakanlığın yeni ürün tanıtımı düzenlemesi ile tıbbi ürünlerin tanıtımında daha şeffaf ve güvenilir bir yaklaşım sağlanması isteniyor.