Sağlık Müdürlüğü Teşkilat Şemasında Değişiklik Sağlık Müdürlüğü Teşkilat Şemasında Değişiklik

Bu istatistik, 3. basamak sağlık tesislerinde kadın yöneticilerin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu ortaya koydu. Erkek başhekimlerin oranı yüzde 89 iken, kadın başhekimlerin oranı yalnızca yüzde 11 seviyesinde kalıyor.

KEFEK’in Çalışmalarına İlişkin Yanıt

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun (KEFEK) çalışmalarına ilişkin soru önergesine yanıt verdi. Yanıtta, KEFEK’e 28. yasama döneminde altı bireysel başvuru yapıldığı ve reddedilen veya olumsuz dönüş yapılan başvuru bulunmadığı bildirildi.

Bozdağ, Türkiye’de 2002 yılında 6 milyon olan kadın istihdamının 2023 yılı itibarıyla 10 milyona çıktığını belirterek, üniversitelerdeki kadın öğretim görevlilerinin oranının yüzde 50’yi aştığını ve kadın profesör oranının yüzde 33.2, kadın doçent oranının ise yüzde 40.2 olduğunu açıkladı. Ayrıca, hekimlerin yüzde 45.8’inin ve sağlık çalışanlarının yüzde 65.2’sinin kadın olduğuna dikkat çekti.

Yönetimde Kadınların Azlığı

Cumhuriyet’ten Merve Kılıç’ın haberine göre, sağlık sisteminde eğitim niteliği de taşıyan 3. basamak sağlık tesislerinde kadın yöneticilerin bulunmaması önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. Türkiye genelinde bulunan 105 eğitim ve araştırma hastanesinin başhekimlerinden yalnızca 12’si kadın, 101 idari ve mali işler müdürünün de sadece 6’sı kadın. Bu veriler, idari ve mali işler müdürlerinde kadın oranının sadece yüzde 6 olduğunu gösteriyor. Toplamda 206 yöneticinin yüzde 9’u kadın, yüzde 91’i ise erkek.

Kadınların Yönetimdeki Yeri

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, çalışma yaşamında çoğunluğu oluşturan kadınların yönetimde yer alamadığını belirtti. Yalçınkaya, “Sağlık teşkilatında kadın emekçilere sadece sağlık bakım hizmetleri müdürlükleri bırakılmış durumda. Yönetim alanları ise kadınlara kapatılmış” dedi.