Gelir Dağılımında Adaletsizlik

Kahveci, ülkemizde gelir dağılımının adaletli olmadığını vurguladı. En yüksek gelirli kesimle en düşük gelirli kesim arasındaki farkın giderek büyüdüğüne dikkat çeken Kahveci, yüksek enflasyon dönemlerinde düşük maaş zamları ve harcamalar üzerinden alınan vergilerin gelir eşitsizliğini artıran başlıca etkenler olduğunu belirtti.

TÜRK-İŞ'ten Yüksek Vergi Yüküne Karşı Güncelleme Talebi TÜRK-İŞ'ten Yüksek Vergi Yüküne Karşı Güncelleme Talebi

Vergi Dengesi Sağlanmalı

Vergi politikalarının gelir dağılımını düzenlemede önemli bir araç olduğunu ifade eden Kahveci, amacın gelirlerle orantılı vergi toplamak ve bu vergileri kamu hizmetleri aracılığıyla ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirmek olduğunu söyledi. Bu şekilde düşük gelirli kesimle yüksek gelirli kesim arasındaki dengenin sağlanabileceğini belirtti.

Dolaylı ve Dolaysız Vergiler

Türkiye’de dolaylı vergilerin toplam vergi gelirlerine oranının OECD ülkelerine kıyasla çok yüksek olduğunu vurgulayan Kahveci, dolaylı vergilerin harcamalar üzerinden alındığını ve bu durumun düşük gelirli kesim için dezavantaj yarattığını belirtti. Dolaysız vergilerin dolaylı vergilerin yerine ikame edilmesi gerektiğini söyledi.

Çalışanların Vergi Yükü

Ücretli kesimin vergilerinin stopaj usulüyle kesildiğini, diğer kesimlerin vergilerinin ise bir dönem sonra ve taksitler halinde tahsil edildiğini belirten Kahveci, bu durumun gelir dağılımını geniş kitleler aleyhine bozduğunu ifade etti. Çalışanların her yıl daha erken üst vergi dilimlerine geçtiğini ve bu nedenle sabit gelirli kesimin ödediği verginin kazançlar içindeki payının arttığını söyledi.

Vergi Yükünün Hafifletilmesi Gerekiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yeni vergi düzenlemeleri yapacağına dair açıklamalarını değerlendiren Kahveci, dar ve sabit gelirliler üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini vurguladı. Vergi tahsilatında adaletin sağlanması için zorunlu tüketim harcamaları üzerindeki KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin asgariye indirilmesi, ücretlilerin gelir vergisi diliminin %15'te sabitlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, asgari geçim indiriminin yeniden uygulanması ve evli ve çocuklu çalışanları destekleyecek yeni bir sistemin oluşturulmasının gerektiğini ifade etti.

Adil Bir Gelir Dağılımının Sağlanmalı

Kahveci, sosyal devlet ilkesinin önemine değinerek, sosyal ve ekonomik açıdan güçsüz vatandaşlara yardım ederek sosyal adaleti ve insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyini sağlamanın devletin görevi olduğunu söyledi. Adil bir gelir dağılımının sağlanmasının, sosyal devlet ilkesini benimsemiş olan Türkiye için bir zorunluluk olduğunu belirtti ve bu nedenle vergi politikalarının çalışanlar lehine düzenlenmesini istemenin her vatandaşın anayasal hakkı olduğunu vurguladı.