Sağlık-Sen: Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği İçin Hukuki Süreç Başlatıyoruz Sağlık-Sen: Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği İçin Hukuki Süreç Başlatıyoruz

Anayasa Mahkemesi’nin Mart ayında iptal ettiği sendika barajı ve toplu sözleşme ikramiyesi teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yeniden kabul edildi.

Aydın, üye sayısı fazla olan sendikaların, kendilerinden korktuğu için böyle bir yola başvurduklarını öne sürdü.

Sendikaların Asıl Amacı ve Günümüz Sorunları

Sendikaların, çalışanların özlük ve mali haklarını korumak ve kazanım elde etmek için mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Nermin Aydın, “Ancak günümüzde yeni işe başlayan çalışanlarımız sendikaları, iş yeri değişikliği, tayin ve makam mevki sahibi olabilmek için bir basamak olarak görüyorlar.

Ne yazık ki bazı sendika yöneticileri, kamu çalışanlarını zor durumda bırakarak beklentilerin bir kısmını karşılayarak, yapamadıklarını vaat ederek, eleştirip tepki göstereni de tehdit ederek sendikacılık yapıyorlar” dedi.

Adaletsiz Giyim Ücretleri ve Çalışma Koşulları

Giyim ücretlerinde büyük adaletsizlikler olduğunu belirten Başkan Aydın, “Diğer kurumlarda 10 Bin ile 60 Bin TL arasında değişen giyim kuşam ücretlerinin sağlık çalışanlarında 100 ile 400 TL arasında olması, akşam mesaisi saatlik nöbet ücretlerinin gündüz mesaisinden az olması, teşvik ödemelerinin adaletsiz dağılımı gibi pek çok sorunla karşı karşıyayız. Üniversite Hastanesi’nde az elemanla çok iş yaptırma uygulaması, yoğun bakımlarda uygulanan yönetimsel mobbing, çalışma şartlarının ağır olması ile psikolojik ve fiziksel olumsuz etkiler görülmekte” dedi.

Hürriyet Sağlık Sen’in Çözüm Çabaları

Aydın, Hürriyet Sağlık Sen Samsun Şube olarak sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunları tespit edip çözüm üretmeye çalıştıklarını belirtti. “Biz çalışan arkadaşlarımızı görev yerlerinde sık sık ziyaret ediyoruz. Sağlık İl Müdürlüğü ve hastane yöneticilerimiz ile bu sorunları paylaşarak çözüm için aktif çalışıyoruz. Ancak yetkili sendika yöneticilerinin beceriksizlikleri, bu sorunların 15 yıldır çözülememesi ve çalışanların özlük ve mali haklarında geriye gitmesine neden olmuştur” dedi.

Siyasi Güç ve Sendika Üyelikleri

Aydın, sendikaların siyasi güçlerini çalışanlar için kazanım elde etmek yerine, diğer sendika üyelerinin toplu sözleşme ikramiyesi almaması için kullandığını belirtti. “Anayasa Mahkemesi’nin iptal davası sonrası sendikalarda baraj tanımlaması kalkarken, AYM kararlarını hiçe sayarak yeniden meclise önerge vermesi, bizim gibi gerçek sendikalardan ne kadar korktuklarının göstergesidir. Bu yasayı çıkartmak için var olan güçlerini, çalışanların sorunlarını çözmek için kullanmış olsalardı, zaten güçlü ve nitelikli sendika konumunda olurlardı” diye ifade etti.

Sendika Tercihlerini Gözden Geçirme Çağrısı

Aydın, birçok sağlık çalışanının sosyal ve ekonomik mağduriyetlerinin kullanılarak sendikalara üye yapıldığını iddia etti. “Sarı ve sarımtırak sendikaların, bazı sağlık çalışanlarını özgür iradesi ile değil de sosyal ve ekonomik mağduriyetlerini kullanarak üye yaptıkları ortada. Bu noktada emek veren tüm arkadaşlarımızın sendika tercihlerini tekrar gözden geçirmelerini istiyoruz. Siyasi çıkar uğruna koltuk sevdası ile haklıya değil de gücü elinde tutana hizmet eden sendikalardan bıkmadınız mı? Değişim şart olmadı mı? Gelin siz de değişimin bir parçası olun ve hep beraber haklarımız için mücadele edelim” diye konuştu.