Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın’dan Personel Yetersizliğine Çözüm Çağrısı Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın’dan Personel Yetersizliğine Çözüm Çağrısı

Hekimlerimizin haklarını savunma yolunda kararlı adımlar atarak, hukuk çerçevesinde adalet arayışımız sürmektedir.

Bu dava halen devam etmektedir.

Bu süreçte, diğer sendikaların da benzer davalarda elde ettikleri iptaller bizleri memnun etmiştir. Gösterdikleri çaba ve başarılarından ötürü kendilerine teşekkür ederiz. Hekimlik mesleğinin hak ve onuru adına verilen bu mücadelede birlik ve dayanışmanın önemine bir kez daha vurgu yapmak istiyoruz. Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin iptali, hekimlerimiz için büyük bir kazanım olmuştur. Bu kazanımları özetle şöyle sıralayabiliriz:

Hekim-3

İptal Edilen Maddeler ve Kazanımlar

1. Disiplin Durumu: Yönetmeliğin 1. ve 6. maddelerinde yer alan "disiplin durumu" ibaresi ve disiplin cezası alanlara taban ek ödeme verilmemesi hükmü iptal edilmiştir. Bu iptal, 1 Mart 2024 tarihine kadar geçerlidir. Bu tarihten sonra disiplin cezası alanlardan taban ek ödeme kesilebilecektir.

2. Mesai İçi Çalışma Tanımı: Yönetmeliğin 4. maddesinde yer alan "nöbet ve icap nöbetleri" ibaresinin iptali ile nöbet ve icaplarda yapılan çalışmalar mesai içi çalışma kapsamında değerlendirilmeyecektir.

3. Hastalık İzni Sınırı: Yönetmeliğin 5. maddesindeki 7 günlük hastalık izni sınırı kaldırılmıştır. Raporlu geçen tüm süreler çalışılmış gün olarak kabul edilecek ve ek ödemeden kesinti yapılmayacaktır.

4. Bilimsel Etkinlikler: Bilimsel etkinliklerin sayısı ve katılım süreleri için getirilen sınırlar kaldırılmıştır. Bu etkinliklere katılanlar, sayı ve süre sınırlaması olmaksızın çalışılmış gün olarak kabul edilecektir.

5. Ek Ödeme Mahsuplaşması: Yönetmeliğin 5. maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan ek ödeme mahsuplaşması hükümleri iptal edilmiştir. Bu iptal, teşvik ek ödemelerde tavana takılma durumunu azaltacaktır.

6. Tıbbi İşlem Puanları: Özellikli tıbbi işlem puanlarının katılım oranlarını belirleme yetkisi Bakanlıktan alınarak sabit olarak 0,50 oranında uygulanacaktır.

7. Bireysel Hedef Katsayısı: Bireysel hedef katsayısını belirleme yetkisi Bakanlıktan alınarak sabit olarak 1 oranında uygulanacaktır.

8. Hizmet Etkinlik Katsayısı: Eğitim ve araştırma hastaneleri dışındaki sağlık tesislerinde hizmet etkinlik katsayısı belirleme yetkisi Bakanlıktan alınarak sabit olarak 1 oranında uygulanacaktır.

9. Mesai İçi Ham Puan Sınırı: EAH ve üniversite afiliye hastanelerde, bir kliniğe bağlı olarak çalışmayanların mesai içi ham puan hesabındaki 0,60 tavan sınırı oranı iptal edilerek, bu kişiler için tavan sınırı kaldırılmıştır.

10. Taban Ek Ödeme Katsayıları: İl sağlık müdürlükleri ve bağlı kurumlarda çalışanlara EK-3B ile düzenlenen taban ek ödeme katsayılarının 0,5-1 arasında belirleme yetkisi Bakanlıktan alınarak sabit olarak 0,75 oranında uygulanacaktır.

11. İnceleme Heyeti Üyeleri: İnceleme heyeti üyelerinin yazılı olarak ikaz edilmesi ve idari soruşturma açılması işlemleri iptal edilmiştir.

Hekimlerimizin haklarını koruma ve adil çalışma koşulları sağlama mücadelesinde, Hekim Birliği Sendikası olarak kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Bu süreçte destek veren ve birlikte hareket eden tüm meslektaşlarımıza teşekkür ederiz.