Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde 2018 yılından beri hizmet veren Or-Med Medikal firması, geçici cihaz alımı ihalesinin başka bir firma tarafından kazanılmasının ardından yaşadığı sorunlarla sarsıldı. Üniversite hastanesi, eski iş ortağına ait olan medikal ekipmanları iade etmeme kararı aldı. Bu karar, Or-Med Medikal firmasını büyük bir zarara uğrattı.

Firma, hakkını hukuki yollarla aramak için mahkemeye başvurdu ve davayı kazandı. Ancak kazanılan dava sonrasında bile hastane, medikal ekipmanları iade etmekte direnince firma yetkilileri son çare olarak haciz yolunu seçti. Haciz işlemi sonucunda hastane, Or-Med Medikal firmasına ait ekipmanları teslim etmek zorunda kaldı.

Bu gelişmeler, Elazığ'da sağlık sektöründe yaşanan rekabetin ve iş ilişkilerinin ne denli hassas olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesi ile Or-Med Medikal firması arasındaki bu anlaşmazlık, mahkeme kararlarına ve yasal süreçlere rağmen uzun bir süre çözüme kavuşamadı.

makine1

ELAZIĞ’DA BİR MEDİKAL FİRMASI ÜNİVERSİTEDE BULUNAN KENDİNE AİT CİHAZLARI İCRA YOLUYLA ALDI

Konuyla ilgili olarak konuşan Or Med firması Avukatı SadinKoç, müvekkili olan firmanın Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesi tarafından maddi ve manevi olarak zarara uğratıldığını söyledi. Avukat Sadin Koç ekipmanlarınüniversitede atıl durumda bırakıldığını ve cihazların bu süreçte zarar gördüğünü de belirterek üniversite hastanesinin bu süreçte günü kurtarmaya çalıştığını söyledi. Mahkeme kararının üniversite tarafından sadece zaman kazanmak için istinafa götürüldüğünü de belirten Koç, bu durumda üniversitenin borcuna vade farkının işlenmeye devam etmesi ve müvekkilinin de alacağının gecikmesi nedeni ile iki tarafın da zarara uğradığını kaydetti. Avukat Sadin Koç şunları söyledi:

Müvekkilim Or Med Medikal, Fırat Üniversitesi ile yaşadığı bir takım sıkıntılardan ötürü zarara uğradı. 2018 yılında Fırat Üniversitesi’nden bir ihale alıyor. Ve ihale kapsamında bir kısım laboratuvar kitlerinin teslimi ve bu kitlerin çalışabilmesi için gerekli ekipmanların kurulumu yönünde. Söz konusu ihale şartnamesi gereğince müvekkil ihale dönemi boyunca kitleri teslim edecek ve o kitlerin çalışmasını sağlayacak altyapı ve ekipmanları geçici olarak üniversiteye geçici olarak teslim edecekti.İhale süresi sona erdikten sonra da bu malzemeleri geri alacaktı. İhale şartnamesi bu şekilde tazmin edilmiş. Hatta ihalenin adı da ‘geçici cihaz alımı’ şeklinde tanzim edilmiş. İhale sona erdikten sonra 2021 yılında, Şubat ayında sona erdi.

ÜNİVERSİTE FİRMAYA AİT CİHAZ VE EKİPMANLARI İADE ETMEDİĞİ GİBİ ONLARI ATIL BİR HALDE BIRAKMIŞ VE ZARAR VERMİŞTİR

İhaleyi farklı bir firma kazanınca ilgili medikal firması üniversitede bulunan ekipmanları teslim almajk istediğinde cihazların verilmediğini ve firma yetkilisinin içeri dahi alınmadığını ifade eden Koç, cihazların atıl bir durumda kaldığını ve bazılarında zarar oluştuğunu söyledi. Koç:

Müvekkili Fırat Üniversitesi Hastanesi ile bir işi kalmadığı için, teslim ettiği malzemelerin iadesi hususunda Fırat Üniversitesi’ne yazılı ve sözlü taleplerde bulunuyor.  Üniversite bunları kabul etmiyor. Hatta müvekkil bir süre sonra bir kısım malzemelerinin atıl duruma terk edildiğini görüyor. Örneğin klima ünitelerinden birinin dışarıya atıl bir şekilde bırakıldığını, güneş altında bırakıldığını fark edince malzemelerinin yerinde olup olmadığını görmek ve herhangi bir sıkıntı yaşanıp yaşanmadığını tespit etmek adına laboratuvarda malzemelerini görmek istiyor. Ama üniversiteyetkilileri laboratuvara girişine de izin vermiyor müvekkilimin. Sonuç itibariyle yaklaşık 10 aylık bir mücadeleden sonra müvekkilim dava yoluna gitmek zorunda kaldı ve dava açtık. Hem malzemelerin kullanım bedelini üniversiteden talep ettik, hem de malzemelerin iadesini talep ettik. İlerleyen süreçte Elazığ Asliye Hukuk mahkemesinden aldığımız karar ile malzemelerin tarafımıza iadesi ve kira bedellerinin tarafımıza ödenmesi konusunda mahkeme kararı aldık.

NE YAZIK Kİ ÜNİVERSİTEDEN CİHAZLARI İCRA YOLUYLA ALDIK.ÜNİVERSİTEYİ BU HALE DÜŞÜRENLERE SORUŞTUMA AÇILDI MI BİLMİYORUZ

Cihazların geri iadesi ve firmanın hakkediş ücretini alabilmek için açılan davayı Medikal firmasının kazandığını söyleyen Avukat Sadin Koç, üniversitenin mahkeme kararına rağmen cihazları vermemesi üzerine icra yoluna gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. Bir üniversitenin bu hale düşürülmesinin sorumluları hakkında da herhangi bir idari soruşturma bilgisinin gelmediğini ifade eden Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sonuçta karşımızda bir üniversite var. Bu üniversiteden yararlanan Elazığ halkı ve bölge insanı var. Bizim gidip malzemelerin iadesini icra yoluyla doğrudan almamız, o malzemeleri sökmemiz, Elazığ halkına ve bölge halkına büyük bir mağduriyet yaşatacaktı. Bu nedenle biz öncelikli olarak anlaşma yoluyla ve kimse mağdur olmadan malzemelerin teslimi konusunda çalışmalarımıza ve sulh yollarına baktık. Ancak gelişen yaklaşık 2 aylık bir süreçte üniversite sadece günü kurtarmaya çalıştı. Ve malzemelerin teslimi konusunda veya satın alınması konusunda bize bir yardımda bulunmadılar. Bunun üzerine müvekkili şirketin daha fazla mağdur olmaması için icra marifetiyle üniversiteye gidip malzemelerin sökümünü gerçekleştirmek zorunda kaldık. Bir hukukçu olarak üniversiteden malzeme alınması çok hoşumuza gitmese de, bize başka bir çare bir yol bırakmamışlardır.

makine2

ÜNİVERSİTE KÖTÜ NİYETLİ OLARAK MAHKEME SÜRECİNİ UZATMAYA ÇALIŞIYOR

Onun haricinde şu anda davamız da devam ediyor. Karşı taraf malzemelerin bize ait olduğunu bilmesine rağmen, konunun ihale şartnamesi i ve müvekkilimin faturası bulunmasına rağmen ısrarla müvekkilimi daha mağdur etmek adına dosyayı İstinaf mahkemesine taşıdılar. İstinaf incelemelerimiz devam ediyor. Öbür taraftan müvekkilinin alacakları ödenmediği için vade farkı da işlenmeye devam ediyor. Bu da her ne kadar doğrudan bizim cebimizden çıkmasa da üniversite olarak tüm bölge insanının cebinden çıkacak bir para. Bir mağduriyet söz konusu olacak. Bunların dışında üniversiteden müvekkilimin faturaları ödenmediği için icra takibi yapmak zorunda da kalmıştık. Biz icra takibini yaptıktan sonra bizim kanaatimizce kötü niyetli olarak borca itirazda bulundu. Biz de akabinde itirazın iptali davası ve diğer davalarımızı açmak zorunda kaldık dava devam ederken üniversite firmanın bir kısım alacaklarını ödedi. Ancak vade farkı ve mahkeme masrafları kısmını ödemedi. Mahkemede müvekkilimin haklı olduğu, üniversitenin itirazında kötü niyetli olduğuna kanaat getirilerek davamızın kabulüne karar verildi. Hatta müvekkil lehine icra inkar tazminatına da mahkum edildi.

Üniversite parayı ödemek yerine vade farkını göze alıp davayı bir üst mahkemeye taşıdı. Tabi bu yasal hakkıdır. Ama vade farkı işlemesi üniversite aleyhine, alacağını alamaması da müvekkilin aleyhine bir durum ortaya çıkarmıştır. Üniversitenin içine düşürüldüğü bu durum ve zararlarla ilgili kendi içerisinde bir idari soruşturma başlattığına dair bir bilgimiz de yojk maalesef.’’ Dedi.

FİRMA SATIŞ MÜDÜRÜ OĞUZ CİHAN:’’ KENDİ CİHAZLARIMIZI ÜNİVERSİTEDEN HACİZ YOLUYLA ALDIK’’

Firmanın satış ve pazarlama sorumlusu Oğuz Cihan da 24 yıldır Fırat Üniversitesi ile iş yaptıklarını, bu güne kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. İhale süresi bitince yeni ihalenin başka bir firmaya verilmesi sonrası kendilerine ait cihazlarını alamadıkları için hukuksal yollara başvurduklarını belirten Cihan şunları söyledi:’’ Fırat Üniversitesi Hastanesi ile yapmış olduğumuz ihalelerde 2 işte sıkıntı yaşadık. Bununla alakalı olarak dava yoluna gittik. Bize ait olan cihazların malzemeleri vermedileR. Biz de hukuksal yollara başvurduk. Mağduriyet yaşadık. En son bize ait olan cihazları icra yoluyla almak zorunda kaldık. Ayrıca geç ödeme ile alakalı yine dava yoluna gittik. Bununla alakalı da yine kurum icra inkar tazminatı ödemek zorunda kaldı. ‘’

ÜNİVERSİTE: ARABULUCUYA BAŞVURULMADAN, DAVA AÇILMASI YANLIŞTIR

Üniversite Hastanesi’ndeki ilgili birim yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapmazken, Fırat Üniversitesi Hastanesi’nin mahkeme ifadelerinde:’’ Davacı tarafından arabuluculuğa başvurulmamış’’ olması nedeni ile dava ortamının oluşmadığı ifade edilirken:’’ ‘’ Malzemelerin bir kısmının iade talebinin ihale şartnamesine aykırı olduğu, söz konusu malzemelerin bir kısmının teslim edilmediği’’ ifadelerinin kullanıldığı öğrenildi.

Mahkemede üniversite tarafından verilen ifadede ayrıca ‘cihazların üniversite hastanesine teslim süresinin üzerinden 10 yıl geçtiği için malzemelerin kullanım ömrünün bittiği belirtilerek onların dışında başka malzeme olmadığı’belirtildi.