Bu karara göre, EYT'liler artık birçok kurumda çalışamayacaklar. AYM, devletten yardım alan bazı dernek ve vakıflarda emeklilerin çalışmasına izin veren kanun maddesini iptal etti. Bu karar, geçen yıldan beri emekli olup da bu kurumlarda çalışmaya devam edenleri de kapsıyor.

Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu Oldu Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu Oldu

İptal Edilen Madde

İptal edilen madde Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti, Yeşilay Vakfı, Antalya Diplomasi Forumu ve Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı gibi kuruluşları etkiliyor. Bu kuruluşlarda geçen yıldan bu yana EYT kapsamında emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden birçok kişi, ya emekli aylıklarını kestirerek çalışmaya devam edecekler ya da bu kurumlardan ayrılmak zorunda kalacaklar.

Kanunun Arka Planı

5335 Sayılı Kanuna göre, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil daireler ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına atanamazlar. 2021 yılında kabul edilen bir torba kanunla, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti ve Yeşilay Vakfı'nda emekli aylığı kesilmeksizin çalışmaya izin verildi. Bu kapsamda çalıştıkları için emeklilikleri iptal edilenlere af getirildi. Geçen yıl çıkarılan torba kanunlarla Antalya Diplomasi Forumu ve Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı da bu kapsama alındı.

Anayasa Mahkemesi'nin Gerekçesi

Cumhuriyet Halk Partisi'nin başvurusu üzerine AYM, Ek Madde 20'yi tümden iptal etti. Kararda, genç nüfusun istihdamının artırılması amacıyla emekli kişilerin kamu kurumlarında çalışmasının yasaklanmasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtildi. AYM’nin kararı, 14 Haziran 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandığı gün yürürlüğe girdi.

Başta Kızılay olmak üzere, söz konusu dernek ve vakıflarda EYT kapsamında emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişiler, ya emekli aylıklarını kestirerek çalışmaya devam edecekler ya da bu kurumlardan ayrılmak zorunda kalacaklar.