Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Çalışma Bakanlığı önünde yaptığı açıklamada zam oranlarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Kahveci, aynı zamanda Merkez Bankası'nın tahminlerinin gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu ifade ederken, "Vergi oranımız yüzde 15'e sabitlensin, refah payı kırmızı çizgimizdir" şeklinde konuştu.
Zam görüşmeleri çerçevesinde Kamu İşveren Heyeti de ikinci teklifini bugün saat 14.00'te sunmaya hazırlanıyor. Bakan Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 2024 yılı için ilk altı ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9; 2025 yılı için ise ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 zam teklifini sunduğunu açıklamıştı.
Bakan Işıkhan ayrıca, 2023 enflasyon tahminlerini dikkate alarak kamu görevlilerine dönem zammına ek olarak Ocak 2024'te yüzde 25 civarında enflasyon farkı vereceklerini de öngördüklerini belirtmişti.
Görüşmelerin ilk aşamasında açıklanan teklif, kamu görevlilerinin beklentilerini karşılayamamıştı.
MEMUR-SEN DE İTİRAZ ETMİŞTİ
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da ''Bunu kabul etmek mümkün değil. Tavsiyemiz hiç vakit kaybetmeden teklifi revize etmek'' açıklamasını yapmıştı.
Memur-Sen, 2024'te toplam yüzde 70, 2025'te ise toplam yüzde 40'lık zam talebiyle masaya oturmuştu. Kira desteği, bayram ikramiyesi ve memura yapılan seyyanen zammın emekliye de yansıtılması talepler arasındaydı.
3. toplantı öncesi Memur-Sen, teklifin neden revize edilmesi gerektiğine ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Merkez Bankası'nın 2023 için yüzde 58, 2024 için yüzde 33'lük enflasyon tahminleri hatırlatıldı. Hükümetin zam teklifinin "piyasa gerçeklerinden uzak" olduğu belirtildi.
PAZARLIKTA SON TARİH 22 AĞUSTOS
Zam pazarlığında anlaşma için son tarih 22 Ağustos.
Uzlaşma olmazsa kamu hakem heyeti devreye girecek ve 30 Ağustos'a kadar son karar verilecek.