Algoritmalar, hemşireleri neredeyse her zaman kadın, deneyimli doktorları ise erkek olarak varsayıyor.

Yapay Zekada Cinsiyet Ayrımı

Euronews’ün aktardığına göre, araştırmacılar, popüler yapay zeka modelleri olan ChatGPT, Gemini ve Llama’ya sağlık çalışanlarının mesleki kıdem ve kişiliklerine dair bilgiler girerek, sonuçlardaki cinsiyet ayrımlarını inceledi. Özellikle uzlaşmacı, vicdanlı veya açık fikirlilik gibi pozitif kişilik özellikleri girildiğinde, yapay zeka bu çalışanları genellikle kadın olarak tanımlarken, kibirli, öfkeli veya beceriksiz gibi negatif özelliklerde erkekler öne çıktı. Ayrıca, deneyimsiz doktorlar çoğunlukla kadın olarak görülürken, deneyimli doktorlar daha çok erkek olarak gösterildi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Abdullah Solmaz’dan Bozova Ziyareti Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Abdullah Solmaz’dan Bozova Ziyareti

Mesleki Roller de Cinsiyetlendirilmiş

Araştırma, ChatGPT ve Midjourney’den anestezi uzmanlarının görsellerini oluşturmasını istediğinde de belirgin cinsiyet ayrımları ortaya çıktı. Kadınlar genellikle pediatrik anestezi uzmanı veya doğum uzmanı olarak tasvir edilirken, erkekler kardiyolog olarak resmedildi. Özellikle "anesteziyoloji bölüm başkanı" talep edildiğinde ise görsellerin neredeyse tamamı erkeklerden oluştu.

Algoritmik Önyargının Etkileri

Araştırmacılar, herkesin kullanımına açık olan yapay zeka araçlarının bu cinsiyet kodlarını yeniden ürettiği ve bu önyargıların sağlık hizmetleri üzerindeki etkilerinin ciddi olabileceğini vurguluyor. Yapay zekanın sağlık sektöründe evrak işlerini azaltmak ve bakıma yardımcı olmak için kullanılması göz önüne alındığında, bu tür algoritmik önyargılar, hastaların bakımında olumsuz sonuçlara yol açabilir.