Mesleki Bilgi Puanındaki Düşüşler

Yazıda, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin 13. maddesinin 3. fıkrasında yapılan değişiklikle mesleki bilgi puanında düşüşe neden olan durumların %5’lik bir kesintiyle düzenlendiği hatırlatıldı.

Sağlık Bakanlığı Yönergesi Dışında Birim Kurulması Eleştiriliyor Sağlık Bakanlığı Yönergesi Dışında Birim Kurulması Eleştiriliyor

2024 yılının ikinci döneminde gerçekleştirilen Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı sonuçlarında puan kesintilerinin yönetmelik hükümleri yerine aday beyanlarına göre yapıldığına dair şikayetlere dikkat çekildi.

 TTB'nin Talepleri

TTB, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında şu soruları ÖSYM’ye yöneltti:

1. Mesleki Bilgi Puanı Düşüşü Nasıl Belirleniyor?

 Uzmanlık eğitimine devam ederken sınava giren adayın puan düşüşüne neden olan durum nasıl tespit ediliyor? Adayın beyanına dayalı bir belirleme sistemi varsa bu beyanlar denetleniyor mu?

2. İstifa Durumundaki Belirlemeler

 Tıpta uzmanlık eğitimine devam ederken istifa eden adayın ilk sınava girmesi halinde, puan düşüşü nasıl belirleniyor? Adayın beyanı esas alınıyorsa bu beyanın doğruluğu denetleniyor mu?

3. Eğitime Başlamayanlar

Bir uzmanlık programına yerleşip eğitime başlamayan adayların ilk sınava girmesi durumunda, puan düşüşüne neden olan durum nasıl belirleniyor? Beyan esas alınıyorsa denetim uygulanıyor mu?

4. Denetim Yapıldı mı? 

Gerçeğe aykırı beyanlarla yapılan mesleki bilgi puanı düşüşü iddiaları dikkate alınarak, 2024 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na ilişkin puan hesaplamalarında denetim yapıldı mı? Eğer yapıldıysa, sonuçları nelerdir? Bu bilgilerle ilgili belgelerin paylaşılması talep ediliyor.

5. Sınav Süreçlerine İlişkin Yönetmelikler

Adayların ve sınav görevlilerinin sınav süreçleri ve soruların hazırlanmasına ilişkin yönetmeliklerin varlığı biliniyor. Ancak, sınav sonuçlarının hesaplanması ve sıralamaların belirlenmesine ilişkin yasal düzenlemelerin olup olmadığı ve varsa bu belgelerin paylaşılması isteniyor.