Konu İdare Mahkemesine Taşınmıştı

TTB, 3 Mart 2022’de Sağlık Bakanlığı’na gönderdiği yazıyla Beyaz Kod verilerini istemiş, ancak Bakanlık belirlenen yasal süre içinde yanıt vermeyince, konuyu idare mahkemesine taşımıştı. Ankara 6. İdare Mahkemesi, 19 Ekim 2022 tarihli kararında, bu verilerin TTB’nin görev tanımı kapsamında olduğu ve Sağlık Bakanlığı’nın bu verileri paylaşması gerektiğine hükmetmişti. Bunun üzerine TTB, 21 Temmuz 2023’te aynı talebi yinelemiş ancak yine yanıt alamamıştı. 29 Eylül 2023’te yeniden dava açan TTB, Ankara 17. İdare Mahkemesi’nin 29 Şubat 2024 tarihli kararında bir kez daha haklı bulunmuştu.

TTB, bu kararları dayanak göstererek, Sağlık Bakanlığı’ndan bir kez daha Beyaz Kod verilerini talep etti. Başvuruda, 113 Beyaz Kod Çağrı Merkezi ve www.beyazkod.saglik.gov.tr adresi üzerinden 2023 yılı Temmuz ayı ile 2024 yılı Ağustos ayı arasındaki 13 aylık dönemde bildirilen şiddet olaylarına ilişkin istatistik, rapor ve verilerin detaylı bir şekilde paylaşılması istendi.

TTB’nin talep ettiği bilgiler arasında şunlar yer alıyor:

- 113 Beyaz Kod Çağrı Merkezi ve internet üzerinden bildirilen olayların toplam sayısı ve hangi sağlık kuruluşlarında gerçekleştiği.

Memurlar İçin Kritik Düzenleme: Torba Kanuna 91 Sayfalık Muhalefet Raporu Memurlar İçin Kritik Düzenleme: Torba Kanuna 91 Sayfalık Muhalefet Raporu

- Birinci basamak sağlık kuruluşları, acil sağlık hizmet birimleri, cerrahi ve dahili bilimler polikliniklerinde meydana gelen olayların sayısı.

- Beyaz Kod bildiriminde bulunanların cinsiyetlerine göre dağılımı.

- Olayların üniversite ve özel hastanelerde gerçekleşenlerin sayısı ve türleri (fiziksel şiddet, sözel şiddet).

TTB, tüm bu verilerin 2023 Temmuz ile 2024 Ağustos arasındaki 13 aylık süreyi kapsayan detaylı bir şekilde Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine iletilmesini talep etti.