T.Y., bu damlanın katarakt hariç birçok göz hastalığını ve mekanik olmayan işitme sorunlarını tedavi edebildiğini öne sürdü. İlk kullanımda %20 iyileşme sağladığını iddia ettiği bu damlanın Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikaya ve ruhsata sahip olduğunu belirtti.

Göz Hastalıkları Uzmanından Uyarı: "Yanıltıcı Olabilir"

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Deda, bu iddiaların yanıltıcı olabileceğini belirterek, "Sağlık Bakanlığı onayı olmayan bir damlanın bu kadar çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmesi mümkün değildir" dedi. Dr. Deda, bu tür ürünlerin halk sağlığını tehlikeye atabileceğini de ekledi.

Damla Hangi Hastalıkları Tedavi Ettiğini İddia Ediyor?

Tanıtılan damlanın üveit, keratokonus, miyop, astigmat ve glokom gibi göz hastalıklarını tedavi edebildiği; işitme kaybı, vertigo ve kulak çınlaması gibi sorunlara çözüm sunduğu iddia ediliyor. Ancak uzmanlar, bu iddiaların bilimsel bir dayanağı olmadığına dikkat çekiyor.

"Tek Damlayla Tüm Göz Hastalıkları Tedavi Edilemez"

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Deda, tıbbın bütünsel değerlendirilmesi gerektiğini ve tek bir damlayla tüm göz hastalıklarının tedavi edilemeyeceğini ifade etti. “Bazı damlalar günde 3-5 defa bazıları ise günde bir kez veriliyor. İlk kullanımda yüzde 20 iyileşme gibi bir imkan olsaydı birçok hastalığın çözümü olurdu" dedi. Dr. Deda, hekim kontrolü olmadan ilaç kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Kulak Burun Boğaz Uzmanından Uyarı: "Bu Ürünler Tehlikeli Olabilir"

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Vuralkan, damlanın içeriğinin belirlenmiş dozlarının olup olmadığının ve ruhsatlanma sürecine girip girmediğinin bilinmesi gerektiğini vurguladı. "Orta kulağa kadar gitmeyecek bir damlanın kana karışması ve etkilemesi mümkün değil" diyen Prof. Dr. Vuralkan, bu tür damlaların tehlike oluşturabileceğini ifade etti.

Güvensiz Ürünlere Karşı Dikkat

Prof. Dr. Vuralkan, güvenliğinden emin olunmayan bir damlanın kullanılmasının tehlike doğurabileceğini belirterek, "Bir ürünün ilaç olup olmadığından emin değilken bu ürünleri kullanmak doğru değil. Hekim kontrolü olmadan kimyasal maddelerin vücuda uygulanmaması gerekiyor" dedi.

Yangın Anında İlk Yardım Sağlık Müdüründen! Yangın Anında İlk Yardım Sağlık Müdüründen!

Uzmanlardan Çağrı: "Hekim Kontrolü Şart"

Uzmanlar, bu tür iddiaların halk sağlığını tehdit edebileceğini belirterek, tedavi amacıyla kullanılacak ilaçların Sağlık Bakanlığı onaylı ve hekim kontrolünde alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.