Güler, "Henüz kanun teklifi haline gelmiş bir şey yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız konuyla ilgili çalışmalara devam ediyor" dedi. Güler, olası etki ve düzenlemelerin hakkaniyetli bir şekilde çözülmesinin hedeflendiğini belirtti.

2025 Yılı Yasama Gündemi ve İlk Çalışmalar

1 Ekim’de başlayacak olan 28. Dönem 3. Yasama Yılı’nda, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri tamamlanacak. Ayrıca tüketicinin korunmasına yönelik kanun teklifi ve 9. Yargı Paketi de gündeme gelecek.

Güler, ülkenin siber güvenlik, bilişim altyapısı, veri güvenliği, uzay ve uydu sistemlerinin korunması gibi konularda da yasal düzenlemelerin planlandığını belirtti.

İklim Değişikliği Çalışmaları

İklim değişikliği ve karbon salınımı konusunda da çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Güler, İklim Değişikliği Başkanlığı ile yapılan çalışmaların önümüzdeki dönemlerde ele alınacağını belirtti. Bu süreçte Avrupa Birliği'nin politikalarından da örnekler alınarak Türkiye’de ilgili vergisel düzenlemelerin planlanacağı ifade edildi.

Rekabet ve Vergi Düzenlemeleri

AK Parti’nin yeni yasama döneminde Rekabet Kanunu ile ilgili çalışmaları olacak. Dijital platformların rekabeti ihlal edip etmediği izlenecek ve denetlenecek. Aynı zamanda ruhsatsız silahlar konusunda cezai yaptırımları içeren kanunlar da gündeme alınacak.

Güler, yeni vergi kalemlerinin oluşturulacağı yönündeki iddiaları reddederek, "Amaç, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almak ve kayıt dışılıkla mücadele etmektir" ifadelerini kullandı.

Emeklilik Sistemi ve Reform İhtiyacı

Güler, emeklilik sisteminin sürdürülebilirliği açısından kapsamlı bir reforma ihtiyaç olduğunu vurguladı. Emeklilikte dengeyi sağlamak için daha dengeli, adil ve kalıcı çözümlerin hedeflendiğini ifade eden Güler, "Bugünden alacağımız tedbirlerle, gelecekteki sorunları önlemiş olacağız" dedi.

Emekli Maaşınızı Yükseltmek İçin Hangi Tarihte Emekli Olmalısınız? Emekli Maaşınızı Yükseltmek İçin Hangi Tarihte Emekli Olmalısınız?

Yapay Zeka ve Balıkçılık Komisyonları

Yeni yasama yılında, yapay zeka ile ilgili bir araştırma komisyonu kurulması planlanıyor. Bu komisyonun, yapay zekanın gelişimi, riskleri ve alınacak tedbirlerle ilgili çalışma yapması bekleniyor.

Ayrıca TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu ile TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonunun raporları da yeni yasama yılında görüşülecek.

Sonuç

Yeni yasama yılında AK Parti, emeklilik sistemi, vergi düzenlemeleri, iklim değişikliği, bilişim ve veri güvenliği gibi birçok konuda kapsamlı çalışmalar yapmayı hedefliyor. Henüz kanun teklifi haline gelmeyen konularda yapılacak detaylı düzenlemelerle ilgili hazırlıklar sürdürülüyor.